Na Wall Streetu cijene pale 2 posto, indeks ‘straha’ skočio 24 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2014. u 09:05
Foto: Thinkstock

Dow Jones potonuo je 334 boda ili 1,97 posto, na 16.659 bodova, dok se S&P 500 strmoglavio 2,07 posto, na 1.928 bodova, a Nasdaq indeks 2,02 posto, na 4.378 bodova.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica potonule 2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednjih šest mjeseci, jer su ulagače uznemirili oštar pad njemačkog izvoza i poruka iz Feda da su očekivanja tržišta po pitanju kamata nerealna.

Dow Jones potonuo je 334 boda ili 1,97 posto, na 16.659 bodova, dok se S&P 500 strmoglavio 2,07 posto, na 1.928 bodova, a Nasdaq indeks 2,02 posto, na 4.378 bodova.

Pad S&P 500 indeksa na najnižu razinu u dva mjeseca posljedica je loših pokazatelja iz eurozone. Njemački izvoz potonuo je u kolovozu 5,8 posto na mjesečnoj razini, najviše od 2009. godine. Kako su u istom mjesecu oštro pale industrijska proizvodnja i narudžbe, ulagači se plaše da najvećem europskom gospodarstvu ponovno prijeti recesija, što bi loše utjecalo na cijelu eurozonu.

"Usporavanje rasta gospodarstava u svijetu i nesigurnost zbog ukrajinske krize glavni su razlozi pada izvoza. Njemačkom je gospodarstvu u rujnu potrebno malo čudo da bi izbjeglo recesiju u trećem tromjesečju", kaže Carsten Brzeski, ekonomist u ING-u.

Tržište je uzdrmao i James Bullard, predsjednik Fedove podružnice u St. Louisu, kazavši kako je zabrinut zbog nepovezanosti između tržišnih i Fedovih stajališta po pitanju kamata.

"Tržišta čine pogrešku", kazao je Bullard, koji u Fedovom odboru nema pravo glasa, ali ga se smatra dobrim pokazateljem raspoloženja među čelnicima američke središnje banke.

U srijedu su cijene dionica snažno porasle upravo zbog toga što su zabilješke s nedavne sjednice čelnika Feda ulagači protumačili kao poruku da će središnja banka odgoditi zaoštravanje monetarne politike. No, u četvrtak su svi ti dobici izbrisani.

U listopadu će Fed okončati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, koji su godinama podržavali tržište dionica, a iduće se godine očekuje i prvo povećanje kamatnih stopa još od 2008. godine.

"Sa završetkom kvantitativnog popuštanja monetarne politike tržišta gube jednu polugu. Na putu smo zaoštravanja monetarne politike, ono što nam je dosad bio vjetar u jedra postat će čeoni vjetar", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, dok je VIX indeks 'straha' Čikaške burze opcija skočio 24 posto, dosegnuvši najvišu razinu od veljače. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje i velik obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 8,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 7,3 milijarde.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 posto, na 6.431 bod, a pariški CAC 0,64 posto, na 4.141 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,11 posto, na 9.005 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close