Na Wall Streetu cijene dionica i dalje padaju, u eurozoni i dalje rastu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2015. u 10:26
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su cijene dionica pale već treći tjedan zaredom jer se ulagači plaše da će visok tečaj dolara nagristi zarade američkih kompanija, dok su burzovni indeksi u eurozoni porasli jer bi nizak tečaj eura trebao potaknuti rast izvoza europskih kompanija i oporavak gospodarstva.

Na Wall Streetu su cijene dionica pale već treći tjedan zaredom jer se ulagači plaše da će visok tečaj dolara nagristi zarade američkih kompanija, dok su burzovni indeksi u eurozoni porasli jer bi nizak tečaj eura trebao potaknuti rast izvoza europskih kompanija i oporavak gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 0,6 posto, na 17.749 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,9 posto, na 2.053 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 4.871 bod.

Posljedica je to snažnog jačanja dolara, zbog čega je prošloga tjedna tečaj eura pao na svega 1,05 dolara, najnižu razinu u 12 godina. To loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, pa bi im mogli pasti prihodi, a time i zarade.

U najnovijoj anketi Reutersa procjenjuje se da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine biti 2,7 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Jačanje dolara i daljnje slabljenje eura vrše pritisak na američke dionice uoči sjednice Feda idućega tjedna", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

A jačanje dolara posljedica je očekivanja da će američka središnja banka već polovicom godine zaoštriti monetarnu politiku, dok će Europska središnja banka (ECB), koja je prošloga tjedna počela kupovati državne obveznice, vjerojatno još godinama voditi labavu politiku.

"Zbog nedavnih podataka o snažnom rastu zaposlenosti u SAD-u, trenutačno većina ulagača vjeruje da će Fed povećati kamate već u lipnju, a to nije dobro prihvaćeno na tržištu kapitala", kaže James.

I dok jačanje dolara loše utječe na Wall Street, slabljenje eura pozitivno utječe na burze u eurozoni jer na taj način proizvodi kompanija iz tog bloka postaju konkurentniji na svjetskom tržištu, što bi trebalo potaknuti njihov izvoz, a time i rast gospodarstva.

Kompanije iz eurozone oko 50 posto svojih prihoda ostvaruju izvan regije, a analitičari procjenjuju da pad tečaja eura od 10 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta dovodi do rasta zarada europskih kompanija za 6 do 8 posto.

Kako je euro u odnosu na košaricu valuta u godinu dana oslabio 16 posto, zarade kompanija mogle bi porasti između 10 i 13 posto.

Zahvaljujući tome, na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 3 posto, na rekordni 11.901 bod, a pariški CAC 0,9 posto, na 5.010 bodova. Londonski FTSE potonuo je, pak, 2,5 posto, na 6.740 bodova.

Pozitivno su na europska tržišta utjecali i kvartalni poslovni rezultati kompanija. U dosadašnjoj sezoni objave poslovnih izvješća, koja se bliži kraju, kompanije su izvijestile o prosječnom rastu dobiti na godišnjoj razini za 15,9 posto, što je najveći rast zarada od polovice 2011. godine.

To je znatno više od kompanija iz sastava američkog S&P 500 indeksa, čije su zarade u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 6,8 posto na godišnjoj razini.

Osim što izaziva slabljenje eura, kupnja državnih obveznica od strane ECB-a odvela je prinose na obveznice pojedinih članica eurozone u negativno područje, dok su prinosi na obveznice drugih članica rekordno niske. Zbog toga su europske dionice još privlačnije ulagačima.

Zahvaljujući ECB-ovom tiskanju svježeg novca, kamate su niske, a prinosi na obveznice padaju, što pogoduje tržištu kapitala, pa je FTSEurofirst 300 indeks od početka godine porastao oko 15 posto.

S druge strane, američki S&P 500 indeks u minusu je u odnosu na početak godine.

"S obzirom na različite monetarne politike ECB-a i Feda, može se očekivati da će trend velikog priljeva investicija u europske dionice potrajati neko vrijeme", kaže Andrea Tueni, trgovac u Saxo Bank.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,5 posto, na 19.254 boda, novu najvišu razinu u 15 godina. To je već peti tjedan zaredom kako taj indeks raste.

Komentirajte prvi

New Report

Close