‘Na tržište se slio svježi kapital, no trebat će još novca kako bi se nastavio uspon ‘

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. siječanj 2013. u 10:32
Ilustracija / thinkstock

„Na početku godine na tržište se slio svježi kapital, no trebat će još novca kako bi se nastavio uspon tržišta. Trenutačno ulagači čekaju hoće li kvartalni poslovni rezultati kompanija pokrenuti tržište“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči vala kvartalnih poslovnih izvješća kompanija i banaka idućega tjedna. Dow Jones indeks ojačao je 17 bodova, ili 0,13 posto, na 13.488 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 3.125 bodova. S&P 500 ostao je, pak, nepromijenjen na 1.472 boda.

Nakon što je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u pet godina, ulagači su oprezni. Tim više što je započela sezona kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja zasigurno neće biti impresivna. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju prošle godine bila 1,9 posto veća nego u istom razdoblju prethodne godine.

No, analitičari kažu da tako nisko postavljena letvica otvara prostor kompanijama da im zarade i prihodi budu bolji od očekivanja, što bi moglo potaknuti daljnji rast cijena dionica. Jučer je Wells Fargo izvijestio o rastu dobiti u proteklom kvartalu, no ulagače su zabrinuli pad neto kamatnih marži – ključnog pokazatelja koliko banke zarađuju na kreditima – i pad hipotekarnih kredita u odnosu na prethodni kvartal.

Cijena Wells Farga pala je 0,8 posto, što je pritisnulo i dionice drugih banaka, pa je S&P indeks financijskog sektora oslabio 0,3 posto. Među gubitnike se jučer uvrstio i Boeing, s padom cijene za 2,5 posto, nakon vijesti o kvarovima na njegova dva Dreamliner zrakoplova, što je otvorilo pitanje sigurnosti tog novog Boeingovog modela. Od početka godine, kada je SAD izbjegnuo 'fiskalnu liticu', cijene su dionica snažno porasle, a porasla je i sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, na što ukazuju podaci o priljevu kapitala u dioničke fondove. No, posljednjih dana trguje se znatno opreznije.

„Na početku godine na tržište se slio svježi kapital, no trebat će još novca kako bi se nastavio uspon tržišta. Trenutačno ulagači čekaju hoće li kvartalni poslovni rezultati kompanija pokrenuti tržište“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial. Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 6,4 milijarde.

U cijelom ovom tjednu S&P i Dow Jones ojačali su 0,4, a Nasdaq indeks 0,8 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 6.121 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,09 posto, na 7.715 bodova, a pariški CAC 0,08 posto, na 3.706 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close