InterCapital postao IPO Partner Varšavske burze

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2010. u 14:00

Investicijska kuća Interkapital vrijednosni papiri objavila je da je potpisala ugovor o suradnji s Varšavskom burzom (WSE), kojim postaje IPO Partner Varšavske burze.

Varšavska burza je po tržišnoj kapitalizaciji, broju izlistanih kompanija te dnevnom trgovinskom prometu uvjerljivo najveća burza u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Tako je krajem mjeseca svibnja ove godine na ovoj burzi bilo izlistano 508 dionica ukupne tržišne kapitalizacije od 118 milijardi eura, dok je prosječni dnevni promet dionicama iznosio 220 milijuna eura (u prvih pet mjeseci ove godine).

Među izlistanim kompanijama njih 23 imaju sjedište izvan Poljske, od kojih su najveće i najpoznatije ČEZ Grupa, Mol, te Unicredit Grupa. Varšavska burza inozemnim kompanijama listanjem njihovih dionica omogućuje pristup efikasnom i dinamičnom tržišta kapitala, koje je po broju novih izdanja u protekle dvije godine preteklo i daleko poznatije i veće burze iz zapadne Europe, navode iz InterCapitala. Tako je Varšavska burza s ukupno 91 novim izdanjem dionica vrijednim 2,5 milijardi eura bila drugo najveće tržište novih izdanja u 2008. godini, dok je s 38 novih izdanja vrijednih 1,6 milijardi eura u 2009. godini bila najaktivnija u cijeloj Europi.

Kako bi privukla nove izdavatelje na poljsko tržište kapitala i omogućila da Varšava postane regionalni financijski centar, osobito za dionice kompanija srednje i istočne Europe, Varšavska burza je u studenom 2006. godine pokrenula partnerski program za međunarodna investicijska društva pod nazivom WSE IPO Partner. Kroz ovaj program WSE dobiva aktivnu podršku najznačajnijih lokalnih investicijskih društava iz raznih zemalja u promociji poljske burze i privlačenju kompanija s drugih tržišta u njihovom procesu prikupljanja kapitala i izlistavanju dionica na WSE.

Interkapital smatra da će navedenim aranžmanom s WSE imati pogodnosti sve kompanije koje namjeravaju prikupljati novi kapital putem burze jer će pored domaćeg tržišta kapitala putem ovog partnerstva moći pristupiti velikom i efikasnom tržištu kapitala na području EU, ističe se u priopćenju.

“Poljsko tržište kapitala je zahvaljujući svojoj strukturi, razvijenosti i atraktivnosti stranim investitorima u zadnjih nekoliko godina ostvarilo značajno bolje performanse od hrvatskog. Primjerice likvidnost varšavske burze mjerena prometom protrgovanih dionica, se u ovoj godini vratila na razine od prije krize, što omogućuje da se dionicama u Varšavi trguje po značajno višim multiplikatorima nego u Zagrebu. Smatramo da će ova činjenica, uz jednostavnost postupka listanja na jednom od najatraktivnijih i najpropulzivnijih tržišta kapitala EU, biti zanimljiva i svim domaćim kompanijama kada odluče prikupljati novi kapital putem burze. Vjerujemo da će dualno listanje dionica, u Zagrebu i u Varšavi, pokrenuti i domaće tržište kapitala koje ipak još uvijek nije dovoljno razvijeno za veća i zahtjevnija izdanja dionica”, kazao je Ante Patrk, direktor Investicijskog bankarstva, koji je vodio cjelokupni proces.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close