Ini prihod porastao 3%, ulaganja duplo veća

Autor: Darko Bičak , 28. srpanj 2019. u 22:00
Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine/T. Miletić/PIXSELL

Na tržištu je u prvom polugodištu cijena Brenta bila 7% niža nego lani.

Naftna industrija Ina grupa je u prvom polugodištu 2019. ostvarila prihod od 9,79 milijardi kuna, ili 3% više nego u lanjskom razdoblju, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki od 188 milijuna kuna bila 65% manja.

Kako ističu iz Ine, lošija profitabilnost je posljedica nepovoljnog rafinerijskog okruženja i marži.

Po podacima iz njihova financijskog izvješća na Zagrebačkoj burzi, kapitalna ulaganja su im se i više nego udvostručila u prvom polugodištu, dosegnuvši 1,18 milijardi kuna, uglavnom potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje.

Omjer duga i kapitala povećao se na 14% uz neto dug na razini od 1,76 milijardi kuna, što i dalje odražava stabilnu bilancu, kaže se u izvješću.

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, komentirao je da je prvo polugodište za Inu bilo razdoblje intenzivnih ulaganja čiji je ukupan iznos dosegao gotovo 1,2 milijarde kuna, od čega je većina utrošena u Hrvatskoj.

Dodao je da su kapitalna ulaganja u rafinerijsko poslovanje u iznosu većem od 800 milijuna kuna više su nego utrostručena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a odnose se uglavnom na remont Rafinerije nafte Rijeka.

U ovom razdoblju cijena nafte Brent je pala za 7% što se odrazilo na profitabilnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close