Industrija i turizam najbolji na Zagrebačkoj burzi

Autor: Tin Bašić , 05. listopad 2013. u 11:30
Photo: Davor Višnjić/PIXSELL

Unatoč izuzetnim performansama, sastavnice CROBEXturista tek su četvrte po prosječnom prometu među ostalim indeksima.

Investitori koji su svoju ulagačku strategiju usmjerili prema sektorskim indeksima Zagrebačke burze, najviše su zaradili ako su pratili indeks CROBEXindustrija.

Prema dostupnim podacima ZSE, taj je indeks od 21. veljače, što je i njegov bazni datum, do kraja rujna investitorima donio dobit od 12,46 posto. Sastav indeksa CROBEXindustrija čine dionice osam kompanija, među kojima su Ina, Ericsson NT, Končar EI i Končar D&ST. Iako u Hrvatskoj nema indeksnog fonda koji ulaže u dionice koje su sastavnice sektorskih indeksa u točno određenom omjeru i samim time replicira njegovo kretanje, kao ni strukturiranog proizvoda koji bi olakšao ulaganje, ulagači su mogli kupovati dionice sastavnica i na taj način profitirati. Ako se pak promatraju kretanja sektorskih indeksa od početka godine, što se može budući da burza izračunava njihove vrijednosti od početka 2012., najbolji rezultat ostvario je indeks CROBEXturist.

"Indeks koji je iskazao najbolje performanse u promatranom razdoblju jest CROBEXturist, uslijed očekivano dobrih rezultata turističke sezone", stoji u analizi iCapitala. U prvih devet mjeseci ove godine, indeks CROBEXturist je, tako, porastao ukupno 35,5 posto. Njegov sastav čine dionice pet kompanija, među kojima su ACI, HUP Zagreb i Valamar Adria holding. "Indeksi CROBEXindustrija i CROBEXtransport također su ostvarili dvoznamenkaste stope rasta u ovoj godini te su time znatno bolji od generalnog indeksa CROBEX i equal-weight indeksa CROBEXplus", stoji u analizi. Naime, indeks CROBEXtransport je u prvih devet mjeseci porastao 12,8 posto. Njegov sastav čine dionice domaćih brodarskih kompanija kao što su Atlantska i Uljanik plovidba, Janaf i luke Rijeka i Ploče. Ukupno je šest kompanija.

S druge strane, indeks CROBEXnutris je od početka godine u blagom minusu (-5,3 posto), dok je CROBEXkonstrukt potonuo preko 20 posto uslijed teškog stanja u  građevinarskoj industriji. "Unatoč izuzetnim performansama, sastavnice CROBEXturista tek su četvrte po prosječnom prometu među promatranim indeksima"stoji u analizi. Ističe se da su ulagačima najatraktivnije dionice one uvrštene u vodeći indeks CROBEX, a slijede ih sastavnice indeksa CROBEXnutris. "Očekivano najmanji interes investitori pokazuju za dionice domaćih građevinara, odnosno za sastavnice indeksa CROBEXkonstrukt", zaključuje se u analizi iCapitala

Komentirajte prvi

New Report

Close