Ina manje podcijenjena od HT-a

Autor: Tomislav Pili , 22. veljača 2009. u 22:00

Pojedini analitičari na domaćem tržištu tvrde da je dionica Hrvatskih telekomunikacija podcijenjenija od dionice Ine, no drugi pak misle da su te dionice fer vrednovane

Opći pad cijena svih vrijednosnica na domaćem tržištu kapitala posljednjih malo više od godinu dana nije ostavio neokrznute ni “narodne dionice”, one Hrvatskih telekomunikacija (HT) i Ine. Tako je dionica HT-a startala početkom prošle godine s cijenom od 351 kune, a tijekom mjeseci polako je, ali sigurno gubila na vrijednosti. Prema zadnjoj cijeni na Zagrebačkoj burzi zabilježenoj krajem prošlog tjedna, od 220 kuna, njezina je vrijednost sada 38 posto niža nego početkom 2008. godine.

Pad Ine
Dionica Ine u istom je razdoblju zabilježila još veći pad, od gotovo 60 posto. No unatoč tome činjenica je da je riječ o dionicama kojima se na domaćem tržištu najviše trguje. O prometu i likvidnosti HT-a ne treba trošiti riječi, a dionica Ine u promatranom je razdoblju bila uvijek među prvih deset najtrgovanijih dionica na Zagrebačkoj burzi, pa se može postaviti pitanje jesu li te dionice možda podcijenjene. Analitičari financijskog tržišta o tome imaju podijeljene stavove. Nikola Dulčić iz Ilirike smatra da je dionica HT-a po fundamentalnim pokazateljima mnogo više podcijenjena od vrijednosnice Ine. “Za dionicom najvećeg domaćeg telekoma postoji znatna potražnja domaćih i inozemnih institucionalnih investitora što i objašnjava visoke dnevne promete te dionice. S druge pak strane institucionalni investitori ne traže baš Ininu dionicu, što je uzrokovalo nisku likvidnost te dionice. Mislim da će se takvo stanje s Ininom dionicom zadržati još neko vrijeme jer smatram da je malo vjerojatna daljnja Vladina prodaja svog udjela u Ini mađarskom Molu u nekom kratkoročnom razdoblju”, tvrdi Dulčić i dodaje da “dionica Ine jest podcijenjena što se tiče fundamentalnih pokazatelja, ali ne znatno i ne toliko koliko je to slučaj s dionicom HT-a”. Dulčićeve riječi potkrepljuju i podaci prema kojima jedan od pokazatelja podcijenjenosti kombinacija niskog P/B pokazatelja (omjer tržišne i knjigovodstvene cijene) te visokog omjera neto dobiti i prosječnog dioničarskoga kapitala (ROE). Oni za Inu iznose 0,86 i 3,67 posto, a za HT 1,50 (P/B) te vrlo solidnih 18,32 posto (ROE). Međutim, Vjeran Filippi, predsjednik Uprave Adriatica Capitala, smatra da je teško jednoznačno odgovoriti na ovo pitanje. “Prema mom mišljenju, dionice Ine i HT-a su fer vrednovane i vjerojatno nisu podcijenjene ako se promatraju u odnosu prema drugim kompanijama iz istog sektora. Smatram da su te dionice dobra opcija, imaju relativno dobru likvidnost, a na HT recesija će ostaviti manje negativne efekte jer je riječ o ‘defenzivnoj’ kompaniji”, smatra Filippi.




Različiti trendovi
U proteklih godinu dana dionice su imale različite trendove. Dok je cijena HT-a u proteklih 13 i pol mjeseci uglavnom lagano klizila prema dolje, Inina dionica imala je sasvim drukčiju putanju. Do početka ožujka 2008. te su dionice usporedno gubile na vrijednosti, a nakon toga je cijena HT-a ponešto skočila, samo da bi nakon toga nastavila gubiti na vrijednosti. S druge strane, Inina dionica je tijekom ljetnih mjeseci prošle godine, kad se spekuliralo o Molovoj ponudi, naglo skočila, da bi joj cijena nakon završetka transakcije pala još dublje nego HT-u. Tome je, naravno, pridonijela i niska likvidnost.

brojke

Ina
Dionica Ine od početka prošle godine kretala se u rasponu od 1036 do 3199 kuna. Ukupan promet na ZSE iznosio je 1,8 milijardi kuna, a vrijednost joj je pala za gotovo 60 posto.

Hrvatske telekomunikacije
Dionica HT-a kretala se u rasponu od 186,31 do 356 kuna, a ukupan promet iznosio je 2,64 milijarde kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

h***em ja te analiticare kad tako racunaju podcijenjenost,
jos nam je i dobro kakvi su nam analiticari :o))))))))))
pozdrav Dulcicu i Filippiju i knjigicu u ruke te se brinite o parama koje su vam jos ostale

Siguran sam da je dionica HT-a direktno vezana uz likalne izbore.
Do lokalnih izbora će nagurati do 265 kn a poslije nizbrdo do čak 140 kn.

New Report

Close