Google okom, burze skokom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 15:54
Epa

Europske dionice oslabile su u petak nakon što su neočekivano slabi rezultati američkog tehnološkog giganta Googlea razočarali ulagače.

Europske dionice oslabile su u petak nakon što su neočekivano slabi rezultati američkog tehnološkog giganta Googlea razočarali ulagače.

Londonski FTSE pao je 0,2 posto na 5.903 boda, frankfurtski DAX za 0,5 posto na 7.398 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,7 posto i iznosio 3.511 bodova. Dionice tehnoloških kompanija našle su se pod pritiskom nakon što su cijene dionica američkog Googlea oslabile osam posto slijedom objave razočaravajućih rezultata za treće tromjesečje. Tako su cijene dionica Nokije pale 1,7 posto, STMicroelectronicsa 3,2 posto, a SAP-a 0,1 posto.

"Ako tržište može izdržati razočaranja iz velikih kompanija, dolazite do zaključka da je u osnovi snažno", kazao je Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Marketsa u Bruxellesu.
"Glavni pokretač nije ciklus pojedinačnih kompanija već monetarni ciklus".

Europski čelnici napravili su u petak važan korak na putu prema uspostavi jedinstvenog nadzornog tijela za banke i dogovorili njegovo stupanje na snagu iduće godine. To će europskom kriznom fondu omogućiti izravnu dokapitalizaciju posrnulih banaka.

"Vijest je dobra ali ne i neočekivana. Odgovarajući dogovor postignut je već u lipnju. Sada pratimo kretanje zacrtanim putem", kazao je Gerhard Schwarz iz Baader Banka. Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,2 posto na 9.002 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close