Fondovi bi ulagali u dionice, u fokusu Azija, Brazil i Kina

Autor: Tin Bašić,VLM , 19. rujan 2011. u 22:00

Roba i dionice u idućih bi godinu dana trebale imati bolje povrate na ulaganja, kazao je Christian Mueller, strateg u Goldman Sachsu

Robe, dionice i gotovina su imovina u koju bi u idućih godinu dana akteri fondovske industrije najradije ulagali. Rezultat je to ankete na jednom od panela pete Međunarodne konferencije fondovske industrije u Splitu u koju se uključilo 220 sudionika. “Robe i dionice u idućih bi godinu dana trebale imati bolje povrate na ulaganja, a investitori će se više fokusirati na brzorastuća tržišta i Aziju, a ne na Europu i Ameriku”, kazao je Christian Mueller, stariji strateg za portfelje europskih dionica u Goldman Sachsu.

Na ‘meti’ eurozona i SAD
Predavači na konferenciji pretežito su se fokusirali na turbulencije u Europi i SAD-u te na potencijalne posljedice koje će uslijediti ako se takva situacija ubrzo ne riješi. Naravno, ni Hrvatska nije izuzeta od negativnih utjecaja iz inozemstva. “Strani trendovi utječu na Hrvatsku, prvenstveno na tržište kapitala. Dionice su pale, ali se u potpunosti ne kreću u skladu sa stranim trendovima. Kada je vani raslo, domaće vrijednosnice nisu rasle, a kad vani padaju i domaće padaju”, kaže Petar Vlaić, čelnik Erste Plavog OMF-a. Ističe kako je strani utjecaj vidljiv i na porastu hrvatskog zaduživanja. “Kamate na zaduživanje su porasle. Također ako u svijetu ponovno dođe do recesije, to će dugoročno imati implikacije na naše realno gospodarstvo. No nisam pesimist. Mislim da će se situacija stabilizirati, da će se napraviti pozitivni koraci u stabilizaciji europske monetarne unije te da će se kriza smiriti”, zaključio je Vlaić. Mislav Matejka, glavni strateg za ulaganja u europske dionice u JP Morganu, kazao je kako trenutne vrijednosti dionica ukazuju kako se u idućem razdoblju isplati ulagati u te vrijednosne papire, pogotovo u one iz brzorastućih tržišta kao što su Brazil ili Kina. Upozorio je kako u razdoblju ove krize vrijednost gotovo sve imovine zabilježila pad, osim u državnim obveznicama.

Nove opasnosti
To, kaže, govori o potencijalnoj opasnosti za ulagače jer pojačana inflacija ili deflacija mogu uzrokovati još veće poremećaje. Svi predavači upozorili su kako statistički pokazatelji ukazuju na izrazito veliku nesigurnost na tržištima. Posebice su isticali pad kredibiliteta političara koji nisu uspjeli uvjeriti investitore da imaju situaciju pod kontrolom. “Američki ministar financija je Europljanima održao lekciju o državnim financijama, no rečeno mu je da se ne miješa. To je prije nekoliko godina bilo nezamislivo”, istaknuo je Bernd Weidensteiner, analitičar u Commerzbanku.

Premalo pravih prilika

‘Ulagat će se samo u profitabilne projekte’
“Dosad, na žalost, nije bilo dovoljno prilika da se novac mirovinskih fondova investira u nove razvojne projekte bilo u javnom bilo u privatnom sektoru”, poručio je Dinko Novoselec, čelni čovjek AZ obveznog mirovinskog fonda. “Nadamo se da će u budućnosti doći do promjena i da će biti dobrih investicijskih ideja za ulaganje mirovinskih fondova. Ali posebno naglašavamo da je preduvjet za naše ulaganje odgovarajuća profitabilnost za naše članove”, upozorio je Novoselec. Dodaje kako bez toga nijedan projekt ne može očekivati fondovsku potporu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

…evo primjera vrhunskog ulaganja u RH!!!…
…nedavno su OMF fondovi utukli 150 mil. kuna u kupovinu dionice DLKV…plačali dionicu po 245 kn….
danas vrijedi 170 kn….O.K.!….ali lova s kojom su kupovali dionice su naše mirovine…ostatak zaključite sami!!!…

Štetna i pomalo morbidna uloga mirovinskih fondova u Hrvatskoj……

Da sam Predsjednica Vlade, naredila bih da promijene strategiju ulaganja . Ako postoji potreba za kupnjom dionica
ONDA IH MORAJU KUPITI U HRVATSKOJ – da pomognu ovoj PRIVREDI- JER DOBIVAJU PRIHODE O V D J E uplatama
mirovinskog doprinosa !!!

Plasiraju novac u države u 100 % iznosu , kojima komažu u još većem i bržem razvoju- a Hrvatsku bi SATRLI U PRAH I
PEPEO- nakon što njenu privredu OPLJAČKAJU ?

Pa Vama je to normalno .,,,,,,,,,,,?
ZAR JE TEŠKO DONIJETI IZMJENU ODLUKE O DISPERZIVNOM ULAGANJU i povećati ulog u dionice u HRVATSKOJ?
Jeli se ta NALICKANA GUSARSKA BANKA , koja plovi po svijetu novcem poreznih hrvatskih obveznika-
ODMETNULA U SVOJOJ SLOBODI RASPOLAGANJA novcem i radi kako ih se digne ona stvar?

Tko je kriv za to ?!
Ajde , skratite im više slobodu ulaganja ….nevjerojatno , što si sve dozvoljavaju ..!!!

New Report

Close