Europske burze pred najvećim kvartalnim dobicima u više godina

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica nastavile rasti, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, pa su na putu najvećeg tromjesečnog dobitka u više godina.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica nastavile rasti, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, pa su na putu najvećeg tromjesečnog dobitka u više godina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, na 1.599 bodova, nakon što je jučer skočio 1,2 posto. Od početka godine taj je indeks na dobitku oko 16 posto.

Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,1 posto.

Blagi gubitak DAX-a posljedica je podatka da je u Njemačkoj u veljači promet u maloprodaji pao u odnosu na prethodni mjesec, po prvi puta od lanjskog rujna.

Ipak, DAX je od početka godine na dobitku oko 23 posto, pa će u ovom tromjesečju zabilježiti najveći kvartalni skok od polovice 2003. godine.

To se ponajviše zahvaljuje uvođenju programa kupnje državnih i privatnih obveznica od strane Europske središnje banke i naznakama jačanja gospodarstva eurozone.

Zbog toga je i francuski CAC indeks snažno porastao od početka godine, za 19 posto, pa je na putu najvećeg kvartalnog dobitka od 2009. godine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,5 posto, što se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača u nove poticajne gospodarske mjere u Kini.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros pao 1,1 posto, na 19.206 bodova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!