Europske burze pred najvećim kvartalnim dobicima u više godina

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica nastavile rasti, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, pa su na putu najvećeg tromjesečnog dobitka u više godina.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica nastavile rasti, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, pa su na putu najvećeg tromjesečnog dobitka u više godina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, na 1.599 bodova, nakon što je jučer skočio 1,2 posto. Od početka godine taj je indeks na dobitku oko 16 posto.

Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,1 posto.

Blagi gubitak DAX-a posljedica je podatka da je u Njemačkoj u veljači promet u maloprodaji pao u odnosu na prethodni mjesec, po prvi puta od lanjskog rujna.

Ipak, DAX je od početka godine na dobitku oko 23 posto, pa će u ovom tromjesečju zabilježiti najveći kvartalni skok od polovice 2003. godine.

To se ponajviše zahvaljuje uvođenju programa kupnje državnih i privatnih obveznica od strane Europske središnje banke i naznakama jačanja gospodarstva eurozone.

Zbog toga je i francuski CAC indeks snažno porastao od početka godine, za 19 posto, pa je na putu najvećeg kvartalnog dobitka od 2009. godine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,5 posto, što se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača u nove poticajne gospodarske mjere u Kini.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros pao 1,1 posto, na 19.206 bodova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve