Europske burze porasle uoči Fedovih odluka o monetarnoj politici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2014. u 13:58
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica danas porasle.

Na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija i uvjerenju ulagača da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata, premda će najvjerojatnije ukinuti programe otkupa obveznica.

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica bio je u 13,00 sati u plusu 0,3 posto, na 1.321 bodu, nakon što je jučer skočio 0,9 posto.

Londonski FTSE porastao je istodobno 0,65 posto, na 6.443 boda, dok je pariški CAC ojačao 0,10 posto, na 4.116 bodova, a frankfurtski DAX 0,60 posto, na 9.124 boda.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će Fed biti oprezan po pitanju zaoštravanja monetarne politike.

Očekuje se da će čelnici američke središnje banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, danas ukinuti dvogodišnje programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, poznate kao 'kvantitativno popuštanje tri', s obzirom da gospodarstvo SAD-a solidno raste.

Programe kupnje obveznica Fed je pokrenuo još 2008. godine, a od tada tiskanje svježeg novca održava kamate niskima, što je podržavalo rast kreditiranja, kao i cijene dionica.

I dok će ukidanjem tih programa tržište izgubiti dio podrške, ulagači vjeruju da Fed neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa, koje se već godinama kreću na rekordno niskim razinama od oko nula posto.

Zbog slabosti svjetskog gospodarstva i niske inflacije u SAD-u, što središnjoj banci otvara prostor za nastavak vođenja labave monetarne politike, Fed vjerojatno neće povećavati kamate prije kraja 2015. godine, smatraju analitičari.

„Ulagači igraju na to da će Fed učiniti sve što može kako bi očekivanja o kretanju kamata zadržao na sadašnjim razinama, pa možda i ispod njih. Stoga će se poslijepodne pažljivo analizirati Fedovo priopćenje“, kaže Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Dosad je 245 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća za treće tromjesečje, pri čemu ih je 73,5 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari procjenjivali, što je više od dugoročnog prosjeka.

Nešto su slabiji, ali ipak vrlo dobri i rezultati europskih kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavila otprilike trećina kompanija čije su dionice uvrštene u STOXX Europe 600 indeks, pri čemu ih je 67 posto ostvarilo očekivanu ili veću dobit nego što se procjenjivalo, dok ih je 59 posto dosegnulo ili nadmašilo procjene analitičara po pitanju prihoda.

No, ima i razočaravajućih izvješća. Najveća njemačka banka Deutsche Bank poslovala je u trećem tromjesečju s gubitkom, dok je dobit najveće francuske naftne kompanije Totala pala 2 posto.

U fokusu ulagača su i američki terminski indeksi. Nakon što je jučer skočio više od 1 posto, oko 13,00 sati S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 0,15 posto, što je posljedica oštrog pada cijene dionice Facebooka jer je ta društvena mreža najavila povećane troškove i usporavanje rasta prihoda idućih mjeseci.

Uz to, očekuje se da će ulagači na Wall Streetu danas biti suzdržani sve do priopćenja Feda o daljnjim izgedima u vezi monetarne politike.

Komentirajte prvi

New Report

Close