Europske burze pod pritiskom grčkog ‘ne’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2015. u 09:57
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama danas ujutro cijene dionica oštro pale, nastavljajući silazni trend od prošloga tjedna.

Na europskim su burzama danas ujutro cijene dionica oštro pale, nastavljajući silazni trend od prošloga tjedna, jer nakon 'ne' na referendumu o mjerama štednje Grčkoj prijeti izlazak iz eurozone.

Euro STOXX indeks 50 vodećih dionica eurozone bio je u 9,30 sati na gubitku 1,7 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 5 posto, najviše u ovoj godini.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,5 i 1,1 posto.

Pod najvećim su pritiskom dionice banaka, koje su u prosjeku pale 2,3 posto, nakon što su na referendumu u nedjelju Grci odbili mjere štednje, koje su tražili međunarodni kreditora kako bi odobrili novu pomoć toj zemlji, i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa.

Ovakav ishod referenduma predstavlja pobjedu grčkog premijera Ciprasa koji je pozvao na glasovanje "protiv", nazvavši prijedlog vjerovnika "poniženjem" i ultimatumom" te poručio da će time građani ojačati položaj vlade u pregovorima s kreditorima.

Grci su glasali 'protiv', premda su proeuropske stranke i političari iz eurozone upozoravali da će takvo glasovanje usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone i premda je Grčka prošloga tjedna tehnički bankrotirala jer nije platila dospijeli dug MMF-u.

Danas će će o grčkom 'ne' na hitnom sastanku razgovarati francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, dok je za utorak sazvan sastanak europskih lidera kako bi odlučili o idućem potezu u dosad najvećem izazovu za eurozonu otkako je uveden euro.

Danas će, pak, čelnici Europske središnje banke (ECB) održati telefonsku konferenciju o na kojoj će odlučiti hoće li grčkim bankama povećati iznos kreditiranja ili ga ostaviti na dosadašnjim razinama.

Grčke banke zatvorene su već tjedan dana jer im je zaprijetio bankrot zbog povećanog povlačenja depozita, a iznos koji građani mogu podići na bankomatima vlada je prošloga tjedna ograničila na 60 eura dnevno.

Dokle god su na snazi ta ograničenja, banke će ostati zatvorene, a grčka središnja banka zatražila je od ECB-a da grčkim bankama podigne razina hitne pomoći za likvidnost.

"Sada puno ovisi o tome što će ECB učiniti po pitanju podrške grčkim bankama. A ona ima kapaciteta za sprječavanje širenja zaraze", kaže Antonin Jullier, direktor trgovanja u Citi banci.

Ulagači se, naime, plaše da bi zbog rizika od izlaska Grčke iz eurozone mogli porasti i prinosi na državne obveznice ostalih prezaduženih članica eurozone, što bi im povećalo cijenu zaduživanja i tako otežalo financijsku situaciju.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 2,8 posto. To je njegov najveći dnevni pad u dvije godine, pri čemu je zaronio na najnižu razinu u šest mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,1 posto, na 20.112 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close