Europske burze oslabile nakon grčkih izbora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 09:33
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, izgubivši dio prošlotjednih dobitaka.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, izgubivši dio prošlotjednih dobitaka, jer se ulagači plaše da bi pobjeda Syrize na izborima u Grčkoj mogla dovesti do nove nesigurnosti u eurozoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, na 1.475 bodova, nakon što je prošloga tjedna skočio 5,1 posto.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,4 posto.

Na grčkim parlamentarnim izborima u nedjelju pobijedila je radikalna ljevičarska stranka Syriza, a njezin predsjednik Aleksis Cipras poručio je da je nakon pet godina došao kraj mjerama štednje, koje su nametnuli međunarodni kreditori.

"Ovo je važan znak za promjene u Europi. Odluka grčkog naroda znači kraj trojke", poručio je Cipras. Trojka – Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond – odobrila je 2010. Grčkoj paket pomoći od 240 milijarda eura u zamjenu za drastične mjere štednje.

Osim što se protivi mjerama štednje, Cipras je kazao da želi dodatni otpis grčkih dugova. To bi, pak, moglo dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

Ipak, većina analitičara smatra da Cipras ne želi izlazak Grčke iz tog bloka, ali i da nove tenzije između Atene i Bruxellesa ne bi trebale dovesti do većih poremećaja na tržištu, osim početnog šoka.

U odnosu na dužničku krizu 2011. godine, europske banke sada su znatno manje izložene u Grčkoj, dok su europski dužnosnici postavili okvir za osiguranje prezaduženih članica eurozone.

"Političari uoči izbora obično govore ono što narod želi čuti. Vjerojatnost da će Grčka napustiti eurozonu vrlo je mala", kaže Sebastien Galy, analitičar u banci Societe Generale.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks danas skliznuo 0,3 posto, na 17.468 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close