Europske burze i dalje u silaznoj putanji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 10:09
Foto: Thinkstock

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,3 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, kao i jučer, jer su ulagači suzdržani uoči sjednice čelnika američkog Feda i škotskog referenduma o nezavisnosti.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, na 1.379 bodova, nastavljajući klizanje od prošloga tjedna.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,3 posto.

Kao i jučer na Wall Streetu te jutros u Aziji, europski ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči sjednice čelnika američke središnje banke u utorak i srijedu, jer bi njihove poruke mogle znatno utjecati na smjer tržišta.

S obzirom na stabilan rast gospodarstva SAD-a, analitičari smatraju da bi čelnici Feda mogli zauzeti čvršći stav po pitanju kamata, možda u priopćenju izostaviti dosad uobičajenu frazu o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme.

To bi predstavljalo signal da bi uskoro mogli povećati cijenu novca, po prvi puta nakon osam godina.

Ulagači prate i razvoj situacije u vezi škotskog referenduma o nezavisnosti 18. rujna. Posljednje ankete pokazuju malu razliku između zagovornika ostanka i odcjepljenja od Ujedinjenog Kraljevstva. Ako se Škoti izjasne za nezavisnost, to bi moglo naštetiti britanskom gospodarstvu, ali i izazvati političke probleme u Europi, kažu analitičari.

Ulagači su oprezni i zbog novih naznaka usporavanja kineskog gospodarstva. Jutros je objavljeno da su izravne strane investicije u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu u kolovozu pale na najnižu razinu u dvije i pol godine.

Ni gospodarstvo eurozone nije u ništa boljoj formi. Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) jučer je snizila procjenu rasta gospodarstva tog bloka s 1,2 na 0,8 posto i pozvala Europsku središnju banku (ECB) da poduzme agresivnije mjere kako bi otklonila rizike od deflacije.

Zbog svega toga, jutros su na azijskim burzama cijene dionica pale. Na Tojkijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, na 15.911 bodova, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, izgubio 0,6 posto, zaronivši na najnižu razinu od kraja lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close