Dioničarima lani trećinu niže dividende nego 2013.

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2015. u 10:00
Prave isplate tek slijede?/Filip Brala/PIXSELL

Na pad iznosa isplaćenih dividendi najviše je utjecalo smanjenje dividende HT-a i Ine. Ericsson NT i Ledo pak bili široke ruke.

Unatoč i dalje lošim makroekonomskim prilikama, ove se godine može očekivati i nešto viša razina isplaćenih dividendi u odnosu na prošlu godinu, ocjenjuju analitičari. Podaci Središnjeg klirinško-depozitarnog društva (SKDD), preko kojeg glavnina domaćih dioničkih društava isplaćuje dividende dioničarima, pokazuju da je prošla godina donijela vlasnicima dionica trećinu niži iznos dividendi.

Kako je na upit Poslovnog dnevnika odgovorila glasnogovornica Suzana Bahlen, tijekom 2014. hrvatske su kompanije isplatile 757,9 milijuna kuna dividendi. Ako se taj iznos usporedi s godinom ranije, kad je, kako tvrdi depozitorij, isplaćeno gotovo 1,2 milijarde kuna dividende, iznos je manji za više od 35 posto. Iako statistiku SKDD-a treba uzeti s oprezom jer dio isplata mali broj kompanija obavlja samostalno, a ne preko depozitorija, trend je u skladu s općenitom, već poznatom slikom domaćega gospodarstva. "Na pad iznosa isplaćenih dividendi u 2014. u odnosu na godinu prije najveći utjecaj imalo je smanjenje dividende HT-a i Ine, dok su neke kompanije isplatile i znatno izdašnije dividende, poput Ericssona NT i Leda", komentirala je Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka Raiffeisen banke.

 

90kuna

po dionici dividende ove će godine isplatiti ENT

Podsjetimo, HT je lani objavio pad dobiti za 15 posto, na 1,44 milijarde kuna. Dioničarima je isplatio devet kuna po dionici, dok su 2013. dobili 20,5 kuna. To je tada iznenadilo i analitičare, koji su očekivali smanjenje iznosa dividende, ali ipak ne tako drastičan. Ipak, valja naglasiti kako je HT prošle godine velik dio dobiti, točnije 694 milijuna kuna, uložio u povećanje temeljnog kapitala. S druge pak strane, Ericsson Nikola Tesla je pozitivno iznenadio dioničare s 320 kuna po dionici, dok su mirovinski fondovi uspjeli na skupštini progurati prijedlog o većoj isplati dividende od više od 93 milijuna kuna, što je rezultiralo s 297 kuna po dionici. Financijski krugovi u neslužbenom razgovoru kažu kako je na dividendnu politiku hrvatskih kompanija posljednje dvije godine utjecalo oporezivanje dobiti koja se ne reinvestira, pa su mnogi kroz povećanje temeljnog kapitala pokušali izbjeći dodatni porezni teret. 

Lažna nada
No, ako je suditi prema prvom kvartalu, dividende opet postaju aktualne. Statistika SKDD-a  navodi kako je u prva tri mjeseca ove godine isplaćeno gotovo 3,1 milijuna kuna dok je u isto vrijeme lani na račune dioničara otišlo zanemarivih 108.000 kuna. Kalendar isplate dividende na stranicama Zagrebačke burze ukazuje da su od siječnja do ožujka dividende isplatili Turisthotel od 68 kuna po dionici te Jadroagent koji je isplatio predujam od 28 kuna po dionici. Ipak, analitičar Erste banke Davor Špoljar kaže kako se tek neznatan dio dividendi  isplaćuje u prvom kvartalu, pa to ne predstavlja indikaciju kretanja na razini cijele godine.  

 

Šantić

Deflacijski pritisci i rast konkurencije stvarat će pritisak na profitne marže kompanija

"Još je rano za donošenje zaključaka o razini dividendi za cijelu godinu. One se isplaćuju nakon što glavne skupštine dioničara prihvate prijedloge uprave, čija visina u pravilu ovisi o razini neto rezultata tvrtki iz prethodne godine, te mogućnosti profitabilnog reinvestiranja zarada", kaže Špoljar. Kad je riječ o profitabilnosti, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG-Splitske banke, ne vjeruje da će domaće kompanije značajno uspjeti povećati svoju profitabilnost u ovoj godini.  "Moramo biti svjesni dva čimbenika, a to je slabašna domaća potražnja što će utjecati na prihode većine domaćih kompanija koje upravo na domaćem tržištu ostvaruju većinu prihoda. S druge strane, tu su deflacijski pritisci koji imaju negativni utjecaj na prihode. K tome, konkurencija na domaćem tržištu i dalje će se povećavati što će stvarati pritisak na profitne marže", pojašnjava Šantić. 

Skromniji ENT
Nada Harambašić Nereau ipak je nešto optimističnija što se tiče procjena za 2015. godinu. Iako i ona ponavlja kako isplate u prvom tromjesečju nisu toliko znakovite, kaže kako sudeći po dosadašnjim objavama "ukupne isplate bi mogle biti na razini onih od prošle godine ili čak nešto više unatoč manjoj predloženoj dividendi HT-a i Ericssona NT". HT ove godine dioničarima isplaćuje sedam kuna po dionici. Ericsson predlaže mnogo skromniju dividendu nego prošlih godina, od tek 90 kuna po dionici. Tijekom travnja dioničare očekuje isplata dividendi Privredne banke Zagreb (27 kuna po dionici), preostalih 62 kune po dionici Jadroagenta dok će Istarska kreditna banka dioničare počastiti sa 68 kuna po dionici. Ilirija i Čakovečki mlinovi krajem mjeseca isplaćuju 15, odnosno 120 kuna po dionici. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close