Dionicama se polako, ali sigurno okreću leđa

Autor: Tomislav Pili , 22. prosinac 2009. u 22:00

Od 1982. do 2007. američki dionički indeks S&P 500 porastao je za 1194 posto, no zlatno doba dionica polako odlazi u povijest i čini se neće tako brzo vratiti

Nakon sloma dioničkog tržišta u posljednjoj recesiji ulagači širom diljem sve više sumnjaju u opravdanost ulaganja u dionice.

Prema navodima magazina Institutional Investor, u Sjedinjenim je Državama sve primjetniji trend povlačenja iz dionica i ulaganja u obveznice, a ako se trend nastavi, Wall Street više nikada neće biti isti. Na taj bi način završilo 25 godina dugo razdoblje “vlasti” dionica. Razdoblje “zlatne ere” Wall Streeta započelo je početkom osamdesetih, a prvo blago ispuhavanje balona dogodilo se 1987. godine. No tržište se vrlo brzo oporavilo zahvaljujući novoj generaciji ulagača u dionice koji su bili uvjereni kako ta vrsta ulaganja može dati mnogo bolje prinose od bilo kojega drugog ulaganja. Devedesetih godina u igru se posredno uključuju fondovi rizičnoga kapitala. Kako se njihova izlazna strategija u pravilu sastoji od listanja na burzu tvrtke u koju su uložili kapital, ta vrsta fondova dodatno je generirala inicijalne javne ponude (IPO) i pomamu ulagača. Brojke govore same za sebe – u svijetu je 1995. proveden 921 IPO vrijedan 74 milijarde dolara. Već 2000. na svjetske je burze ušlo 2000 novih dionica teških 209 milijardi dolara.

Vrhunac tržišta
Buknulo je i privatno bankarstvo nakon što su velike banke s Wall Streeta preuzele posao od malih lokalnih banaka i počele upravljati novostečenim bogatstvom ulagača. Dioničko je tržište svoj vrhunac doseglo 2007., a u 25 godina do tada dionički indeks S&P 500 porastao je za fantastičnih 1194 posto. “Danas su mnogi vrlo skeptični prema dionicama za razliku od prije samo 10 godina”, tvrdi John Rekenthaler, potpredsjednik fonda Morningstar. Prema mišljenju nekih analitičara, ni 60-postotni oporavak dioničkog tržišta u SAD-u od ožujka do prosinca neće obnoviti kulturu ulaganja u dionice. Glavni je razlog što oporavak nije utemeljen na fundamentalnim pokazateljima.

Obveznice zanimljivije
Američkim investitorima sada je privlačnija mogućnost sigurnih prinosa koje pružaju obveznice. Obveznički investicijski fondovi bilježe gotovo rekordne priljeve sredstava. Jedan od razloga okretanju leđa dionicama jest i sve starije stanovništvo koje si više ne može priuštiti držanje velikih količina dionica. U SAD-u će do 2020. u mirovinu otići oko 68 milijuna Amerikanaca, odnosno 22 posto stanovništva. “Oni tvrde, u 10 godina vidjeli smo dva sloma tržište, a posljednji je slom gori od prvog i još nije gotov”, smatra Harry Dent, autor šest knjiga o utjecaju starenja populacije na nacionalne ekonomije. Dent drži da je američka ekonomija imala mnogo koristi od “baby boom” generacije koja je bila njezin pokretač. Kad ta generacija ode u mirovinu, nacionalna ekonomija mogla bi krenuti u suprotnom pravcu.

Komentari (9)
Pogledajte sve

jos ssamo da dodamo nekoliko cinjenica
1. trziste obveznica u istom periodu 1982-2007 je donjelo vecu zaradu nego ulaganje u s&p500
2. upravo je zavrsio 25 godisnji bull u obveznicama te je krenuo dugogodisnji bear
3. kako mozete nagovarati ljude da ulazu u obveznice ili bilo koju drugu stvar na all time high vrijednostima ?
4. kopajte po internetu i sami upoznajte povjest i cinjenice

Gospodo slažem se sa vašim komentarima jer povijest je pokazala da poslije kiše uvijek dolazi sunce.Ako uzmemo u obzir te koji takve članke pišu vidjet ćemo da im je cilj promovirati obveznice jer država treba novac a obveznice su baš to.To sve se dešavalo i tridesetih godina a glavni krivci su bili tada a i sada su upravo bankarski lobiji.

genijalno, trebalo bi proširiti područje dodjele Nobelovih nagrada tako da i ovakve nešto zapadne……….

hehe da čovek ne poveruje… i baš to šta kaže "za jedan konjak"

New Report

Close