Crobexi skočili više od 1 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. svibanj 2016. u 10:21
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Oba su indeksa dosegnula najviše razine od studenoga prošle godine, pri čemu je Crobex u odnosu na početak godine u plusu 1,9, a Crobex10 1,4 posto.

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi skočili više od 1 posto, zahvaljujući najavama privatizacije i naznakama ubrzanja rasta gospodarstva, no promet je zbog praznika bio mršav.

Crobex indeks prošloga je tjedna skočio 1,37 posto, na 1.721 bod, a Crobex10 za 1,35 posto, na 1.003 boda.

Oba su indeksa dosegnula najviše razine od studenoga prošle godine, pri čemu je Crobex u odnosu na početak godine u plusu 1,9, a Crobex10 1,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 29,6 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego tjedan dana prije. To je ponajviše posljedica praznika u četvrtak, zbog čega su mnogi povezali taj praznik s vikendom.

"Crobex od početka godine bilježi pozitivan povrat od oko 1,9 posto, no promet je i dalje vrlo skroman. Dosad je u svibnju prosječni dnevni promet iznosio oko 6,2 milijuna kuna, što je otprilike 20 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu i gotovo 50 posto manje nego u svibnju 2014. godine", kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Ističe kako su u fokusu ulagača prošloga tjedna bile vijesti o privatizaciji.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je, naime, u ponedjeljak pozive za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju državnih dionica u Končar Elektroindustriji, te za javne dražbe na Zagrebačkoj burzi za prodaju dionica Sunčanog Hvara i HTP Korčula.

"Ukupno bi te privatizacije mogle donijeti u proračun oko 70 milijuna eura od oko 200 milijuna eura, koliko Vlada ove godine planira prikupiti privatizacijom državnih udjela u kompanijama", kaže Tajana Štriga.

Dionicom Končara-EI prošloga je tjedna ostvaren promet od 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,2 posto, na 683,60 kuna.

Dionica Sunčanog Hvara poskupila je, pak, 1,9 posto, na 24,24 kune, no uz mršav promet od oko 37 tisuća kuna.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, 5,5 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,5 posto, na 140,80 kuna.

S prometom od 1,8 milijuna kuna slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle. No, pritom je pojeftinila 0,2 posto, na 1.122 kune.

Dionica Zagrebačke banke poskupila je, pak, 1,25 posto, na 40,50 kuna, uz promet od 1,6 milijuna kuna.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, koja je poskupila gotovo 1 posto, na 24 kune.

Od poslovnih vijesti Tajana Štriga ističe i odluku AD Plastika o isplati dodatne dividende. Nakon što je u travnju isplaćena dividenda od 4 kune po dionici, Uprava AD Plastika najavila je da će se iz lanjske dobiti i ostalih rezervi dioničarima isplatiti dodatna dividenda od 8 kuna po dionici.

Cijena dionice AD Plastika skočila je prošloga tjedna 7,1 posto, na 106,59 kuna.

"Umjereni rast dioničkog tržišta mogao bi se nastaviti i dalje, čemu u prilog idu solidne procjene o rastu gospodarstva u prvom tromjesečju. U tom razdoblju očekujemo rast bruto domaćeg proizvoda od oko 2 posto na godišnjoj razini, na što upućuju i podaci DZS-a o rastu noćenja stranih turista u prvom kvartalu za 23,6 posto", kaže Tajana Štriga.

Ističe kako to ide u prilog zaradama turističkih kompanija, pa se to vidi i na poslovnim rezultatima tih tvrtki, koje su u prvom tromjesečju zabilježile znatno manje gubitke nego u istom lanjskom razdoblju.

"Definitivno je došlo do oživljavanja tržišta uslijed privatizacijskih procesa, što se više vidi na rastu dioničkih indeksa, dok je promet i dalje nizak", kaže Tajana Štriga.

Određeni rizici po takve izglede proizlaze iz očekivanog usporavanja rasta glavnih trgovinskih partnera Hrvatske, što bi moglo potencijalno usporiti rast domaćih kompanija usmjerenih izvozu, kao i nedovoljno poticajnog poslovnog okruženja, zaključu

Komentirajte prvi

New Report

Close