Crobexi porasli više od 2 posto, a ovo su najlikvidnije dionice prošlog tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2018. u 11:36
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Petrokemije, za gotovo 40 posto, na 14,10 kuna, ali uz promet od svega 5.800 kuna.

Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi porasli su prošloga tjedna više od dva posto, ostvarivši dobitke treći tjedan zaredom, a poticaj su im dala financijska izvješća kompanija za prošlu i prvo tromjesečje ove godine.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna za 2,3 posto, na 1.837 bodova, a Crobex10 za 2,8 posto, na 1.076 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše su na dobitku bili Crobexturist, za 2,9 posto i Crobexindustrija, za 2,2 posto. Jedini na gubitku bio je Crobextransport, i to za 0,7 posto

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga, skraćenog radnog tjedna 26,7 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego u tjednu ranije.

U blok prometu ostvareno je 2,1 milijun kuna dionicom Podravke, po cijeni od 300 kuna za dionicu.

"U skraćenom trgovinskom tjednu koji je iza nas zaključena je sezona objave godišnjih izvještaja te izvještaja za prvi kvartal ove godine. Poslovni rezultati kompanija su dali poticaj za snažan rast Crobexa za 2,3 posto na tjednoj razini, čime je indeks dosegnuo najvišu vrijednost u posljednjih mjesec i pol dana. Istovremeno, Crobex10 je porastao za čak 2,8 posto i dostigao najvišu vrijednost od polovine veljače", ističe Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, s prometom od 8 milijuna kuna i skokom cijene za 7 posto, na 42,8 kuna, najvišu razinu u posljednja tri mjeseca.

Slijedi dionica HT-a s prometom od 7,3 milijuna kuna i rastom cijene za 1,5 posto, na 165,5 kuna, što je njezina najviša razina u posljednjih mjesec dana.

U redovnom trgovanju dionicom Podravke ostvareno je 2,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 4,1 posto, na 302 kune.

Među 10 najlikvidnijih izdanja prošloga tjedna devet ih je ostvarilo rast cijene, dok je jedino blago oslabila dionica AD Plastika, za 0,3 posto, na 189,5 kuna.

Protekloga tjedna trgovalo se sa 72 dionice, pri čemu je njih 32 ostvarilo rast cijene u odnosu na tjedan ranije, 21 pad, a 19 stagnaciju.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Petrokemije, za gotovo 40 posto, na 14,10 kuna, ali uz promet od svega 5.800 kuna.

Kutinska je tvrtka u priopćenju istaknula da se nalazi u fazi završetka procesa vlasničke transformacije te omogućava investitorima 'clean start', a s tim je ciljem 2017. iskorištena za otklanjanje svih rizika koje su ranije naglašavali revizori pa su Uprava i Nadzorni odbor korigirali ranije objavljene nerevidirane rezultate za 2017. čime je gubitak povećan za 95,8 milijuna kuna, na ukupno 242,6 milijuna kuna.

U prvom tromjesečju ove godine tvrtka je imala gubitak od 78,8 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani zabilježila dobit od 11,1 milijun kuna.

Najveći pad cijene, pak, među likvidnijima zabilježila je dionica Atlantske plovidbe, za gotovo 3 posto, na 520 kuna.

"U sljedećem tjednu ne očekujemo značajnija kretanja na domaćem tržištu kapitala", zaključuje Grgić.

Komentirajte prvi

New Report

Close