Crobex blizu najviše razine u 15 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 19:04
Thinkstock

Uz solidan promet, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas se približio najvišoj razini u posljednjih 15 mjeseci, a u fokusu ulagača bile su dionice turističkih kompanija i Podravke.

Uz solidan promet, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas se približio najvišoj razini u posljednjih 15 mjeseci, a u fokusu ulagača bile su dionice turističkih kompanija i Podravke.

Crobex indeks završio je današnje trgovanje s dobitkom od 0,70 posto, na 1.881,47 bodova, blizu njegove najviše razine od 27. svibnja 2013. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.884 boda. Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,64 posto, na 1.070,48 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 16,2 milijuna kuna, što je 2,4 milijuna kuna manje nego jučer.

"Današnje trgovanje započelo je živahno, blok transakcijama između institucionalnih investitora dionicama Valamar Adrije Holdinga i Podravke, koje su i najzaslužnije za današnji solidan promet", kaže Irena Fištrek, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Fima vrijednosnice.

Općenito, dodaje, u zadnjih nekoliko tjedana na tržištu se stvorilo nešto više likvidnosti.

"Veseli i jači interes malih ulagača, koji je postao primjetan najavom spajanja Rivijere, Valamara i Valamar Adria Holdinga, a najava daljnjih privatizacija u turističkom sektoru 'triggeri' su za stvaranje dodatnog interesa ulagača za tržište kapitala", navodi Fištrek.

Dionicom Valamar Adrije Holdinga ostvaren je najveći promet, od 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,22 posto, na 245 kuna.

Milijunski promet ostvarile su i dionice Podravke, u visini od 1,6 milijuna kuna, s rastom cijene za 0,34 posto, na 327,50 kuna, kao i povlaštene dionice Adrisa, s prometom od 1,4 milijuna kuna i rastom cijene za 3,24 posto, na 335 kuna.

"U fokusu je i dionica Adrisa nakon najave stjecanja većinskog udjela u dubrovačkom hotelu Hilton Imperial te najavom da je grupa zainteresirana za ulazak u nautički turizam kroz ACI, čiju je privatizaciju najavila Vlada", navodi Fištrek.

Premijer Zoran Milanović danas je u Saboru izjavio da će država u ACI-ju uvijek biti "ključni igrač" te da osobno tu ima "afinitet prema hrvatskim mirovinskim fondovima".

Odgovarajući na zastupničko pitanje Branka Bačića (HDZ) zašto Vlada namjerava privatizirati ACI, s obzirom da je riječ o iznimno likvidnoj tvrtki, bez dugova, premijer je kazao da je proces vezan uz ACI "još u dojenačkoj fazi".

"U ACI-ju će hrvatska država uvijek ostati ključni igrač. ACI-ju treba kapitala, a ja tu imam afinitet prema hrvatskim mirovinskim fondovima", rekao je premijer.

Dionica ACI-ja poskupjela je 4,84 posto, na 6.500 kuna, uz 470,2 tisuća kuna prometa.

No, najveći skok cijene među likvidnijim izdanjima bilježi dionica Imperiala, za 15,66 posto, na 480 kuna, uz 493,4 tisuća kuna prometa.

Slijedi dionica Maistre, sa skokom cijene za 7,55 posto, na 171 kunu, kojom je ostvareno 325,2 tisuće kune prometa.

Od poslovnih vijesti, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ocijenio je danas za Hinu da su uvjeti prodaje većinskog državnog udjela u Hotelima Maestral očito bili tržišno neprihvatljivi potencijalnim investitorima te će se oni detaljno analizirati i najvjerojatnije će se pripremiti novi natječaj.

Nitko od potencijalno zainteresiranih 18 ponuđača u prvom krugu nije do 9. rujna dostavio obvezujuću ponudu, objavili su u petak iz Hotela Maestral.

Cijena dionice Hotela Maestral blago je porasla u današnjem trgovanju za 0,04 posto, na 250 kuna, i njome je ostvaren promet od 517,6 tisuća kuna.

Dionica HT-a danas je imala promet od 533,9 tisuća kuna, a cijena joj je blago ojačala za 0,01 posto, 157,01 kunu.

Od burzovnih vijesti, Zagrebačka burza danas je objavila da će se nakon završetka trgovanja 26. rujna izvršiti redovna revizija Crobexa10, na način da se u njegov sastav uključi dionica Končar Elektroindustrija. Tom dionicom danas nije bila ostvarena niti jedna transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close