Cijena zaduživanja je visoka, ali za IGH je presudno isplatiti ‘komercijalce’

Autor: Tin Bašić , 04. lipanj 2012. u 08:55

Cijena zaduživanja je visoka, ali kompaniji je presudno isplatiti ‘komercijalce’ koji dospijevaju u petak

Institut IGH izdat će konvertibilne obveznice uz prinos između 8,5 i 9,5 posto. Objavljeno je to u petak na Zagrebačkoj burzi u pozivu ulagačima za upis zamjenjivih obveznica. U tom pozivu stoji kako je nominalni iznos izdanja do 115 milijuna kuna, a obveznica će biti denominirana u eurima.

Prinos od 8,5 do 9,5 posto je visok i samim time Institut IGH se skupo zadužuje, komentar je jednog sudionika tržišta kapitala. Podsjeća kako je, usporedbe radi, prinos državnih petogodišnjih eurskih obveznica 6,25 posto. No, Institut IGH se, kaže naš sugovornik, mora zadužiti jer mora prije svega isplatiti komercijalne zapise koji dospijevaju u petak, stoga im, smatra, cijena duga u ovome trenutku nije presudna. Kao što je bio slučaj i u dokapitalizaciji te građevinske kompanije prije nekoliko tjedana, svi ulagači koji žele sudjelovati u kupnji konvertibilnih obveznica, moraju uplatiti najmanje 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Knjiga upisa otvara se u ponedjeljak u 10 sati, a zatvara se idućega dana u 16 sati do kada ulagači koji budu sudjelovali moraju poslati obvezujuću ponudu. Novac investitora mora biti uplaćen u srijedu do 9 sati kada se zamjenjive obveznice i izdaju. Kako je Poslovni dnevnik prvi pisao, za obveznicu Institut IGH jamči nekretninama. Tako investitorima garantira poslovnom zgradom u Splitu, ali i zemljištem u Velikoj Kopanici na kojem kompanija radi projekt “Slavonija Centar”. Ukupna procijenjena vrijednost tih nekretnina iznosi 80,7 milijuna kuna. Riječ je o poslovnoj zoni od oko milijun četvornih metara. Također, pozvani su svi vlasnici komercijalnih zapisa da se odazovu pozovu i zamijene zapise za petogodišnje obveznice. Oni koji pristanu na to, zapisi će se zamijeniti dan kada obveznice budu izdane.

Komentari (2)
Pogledajte sve

na to se svodi cijeli hrvatski nadri-menadžment, umjesto da razviju pažljivu strategiju oko core-businessa, naši se menadžeri mahom poigraju s dobrim kreditnim rejtingom, koji je kod nas jako prečesto vezan za monopolistički položaj na tržištu ili otvoreno privilegiranje od strane vlade.

i onda se s tako prikupljenim novcem ponašaju kao pijani bogataši, ulažu u gomilu sektora u kojima imaju slab know-how, nekontrolirano rastu s nepametnom krilaticom “što veće to bolje”, onda jednog dana počne nova faza – prelijevanje iz šupljeg u prazno, novi kredit da pokrije stari, a temeljni kapital popala maca.

zanimljivo je kako ama baš nikad ne rade kontrolni due dilligence, a to bi bilo logično za svaku tvrtku s puno aktivnih dionilčara, nepouzdanom kreditnom situacijom i upitnim trendom cijene dionica, no koda nas je uvijek “udri brigu na veselje” i guraj probleme pod tepih.

zanimljivo je da uvijek rade dijametralno suprotno od naših velikih deklarativnih uzora, nijemaca.

vatreni1, 04.06.2012. u 09:43
IGH se, kaže naš sugovornik, mora zadužiti jer mora prije svega isplatiti komercijalne zapise koji dospijevaju u petak, stoga im, smatra, cijena duga u ovome trenutku nije presudna.

Normalno da im cijena nije bitna…daj šta daš, samo daj…a kad dođe to da treba isplatiti te kaj su dali…onda će opet biti ćiribu-ćiriba…

New Report

Close