Burze nisu pregrijane, a europske su dionice bolji izbor

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2014. u 17:47
Mogućnost snažnijih korekcija nije isključena, upozoravaju analitičari/REUTERS

Dividendni prinosi na europske indekse još su uvijek viši od obveznica.

Iako su najznačajniji svjetski burzovni indeksi vrlo blizu nedavno dotaknutih rekordnih razina, dioničko tržište, posebno ono europsko, još uvijek nije "pregrijano", smatra Veronika Lammer, voditeljica kvantnog istraživanja i tržišta u nastajanju u Raiffeisen istraživanjima.

Prema njezinu mišljenju iz analize ove austrijske banke, argument protiv tvrdnje o pretjeranosti leži u još uvijek umjerenim cijenama na tržištima dionica."Globalni referentni indeks MSCI World tek je neznatno iznad povijesnoga prosjeka, stoga je znatno niži nego na nekim prethodnim vrhuncima ciklusa. Treba naglasiti privlačnost cijena na europskome tržištu dionica u odnosu na ono u SAD-u. Dividendni prinosi između tri i 3,5 posto na velike europske dioničke indekse još uvijek su viši nego prinosi na korporativne obveznice istog investicijskog razreda. Ali nisu skupa ni druga tržišta, poput Japana i većine tržišta u nastajanju", ističe Lammer.Potpora argumentu za daljnje povećanje cijena leži u činjenici da je, mjeren nominalnim BDP-om, udio burze u New Yorku (NYSE) u rastu tržišta dionica sličan onome na tržištu dužničkoga kapitala, kao što je bio slučaj i 1999. te 2007. godine.

"Na dioničkim je tržištima također došlo do znatnoga povećanja novih izdanja. U tome kontekstu upozorenje može biti golema inicijalna javna ponuda (IPO) Alibabe, kineske kompanije za e-trgovinu", ocjenjuje austrijska analitičarka. Dodaje da se, globalno gledajući, može očekivati intenzivna godina u pogledu IPO-a, premda su sadašnje razine još uvijek daleko od nekadašnjih rekordnih godina.Slabljenje eura uz istovremeni pad cijene nafte pogoduje kretanju dobiti europskih kompanija. To bi, u kombinaciji s ekspanzivnom monetarnom politikom Europske središnje banke moglo dovesti i do premašaja očekivanja. No, zahvaljujući dinamičnom domaćem rastu i procjenama o zaradi od očekivanoga jačanja dolara, i dalje su zanimljiva i ulaganja na dioničkim tržištima SAD-a, tvrdi Lammer.

Ipak, upozorava da je vjerojatno trend rasta već dosegnuo fazu zrelosti, stoga bi "povremeno moglo doći do razdoblja snažne korekcije". Što se tiče situacije s druge strane Atlantika, još se uvijek očekuje da će središnja banka SAD-a morati jasnije formulirati izjave u pogledu početka i razmjera nadolazećega povećanja kamatnih stopa. U ovome trenutku ne čini se da je u cijene obveznica dovoljno ugrađeno očekivanje o povećanja znatno prije sredine 2015. godine. "Pad cijena američkih obveznica tek je privremen argument i za privlačnost dionica. Međutim, dugoročnije gledajući, obveznice će nositi viši prinos od dividendnog prinosa na američke dionice", zaključuje se u analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close