Bernanke naveo Wall Street na oprez

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2012. u 09:04
Ben S. Bernanke (EPA)

Fed nema mogućnosti za popravljanje štete koja bi nastala ako političari ne postignu dogovor.

U utorak su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer je ulagače ma oprez naveo predsjednik Feda Ben Bernanke, upozorivši da središnja banka nema alata kojim bi se borila protiv 'fiskalne litice'.

Dow Jones indeks oslabio je 0,06 posto, na 12.788 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,07 posto, na 1.387 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 2.916 bodova. Predsjednik središnje američke banke Bernanke kazao je jučer u njujorškom Ekonomskom klubu da Fed nema mogućnosti za popravljanje štete koja bi nastala ako političari ne postignu dogovor kojim bi se izbjeglo automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza.

To je ulagače spustilo na zemlju, nakon što su u prethodna dva dana cijene dionica snažno porasle na krilima izjava republikanaca i demokrata da su spremni na kompromis oko proračunskih stavaka kako bi se izbjegla 'fiskalna litica' početkom 2013. godine. Ulagače je jučer pokolebala i odluka agencije Moody's o smanjenju vrhunskog kreditnog rejtinga Francuske za jedan stupanj zbog neizvjesnih fiskalnih izgleda, s obzirom na slabljenje gospodarstva. To je podsjetilo ulagače da je dužnička kriza u eurozoni još daleko od rješenja.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Hewlett-Packarda jer je taj tehnološki div najavio otpis 8,8 milijardi dolara zbog neodgovarajućih bilanci u britanskoj softverskoj tvrtki Autonomy koju je svojedobno preuzeo. Cijena dionice HP-a potonula je 12 posto, zaronivši na najnižu razinu u 10 godina. Tržišna vrijednost te kompanije sada iznosi samo 23 milijarde dolara, dok je prije samo dvije godine iznosila oko 100 milijardi.

S druge strane, najveći je dobitnik jučer bio građevinski sektor jer su posljednjih dana zaredale vijesti o oporavku američkog tržišta nekretnina. PHLX indeks tog sektora skočio je 2,5 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 5.748 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 7.172 boda, a pariški CAC 0,65 posto, na 3.462 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close