Banka Brod poručila: Tužba Slavonskog ZIF-a bez osnove

Autor: Tin Bašić; Ana Blašković , 01. travanj 2012. u 22:00

Slavonski ZIF i turski Eksen holding koji je lani kupio Banku Brod jedini su dioničari

Slavonski zatvoreni investicijski fond (SZIF), vlasnik jedne redovne dionice Banke Brod, podnio je početkom prošlog tjedna Trgovačkom sudu tužbu kojom želi srušiti odluku o dokapitalizaciji banke vrijednoj 75,4 milijuna kuna. Odluka o povećanju kapitala donesena je na izvanrednoj glavnoj skupštini krajem veljače na kojoj je turski Eksen holding iz Istambula iz povećanja kapitala isključio ostale dioničare. U Banci Brod su nam kratko komentirali da je “tužba potpuno neosnovana”, no nisu bili spremni za detaljnije objašnjenje što je dovelo do sukoba s jedinim preostalim dioničarom banke.

Manji udio
Slavonski ZIF i Eksen Holding jedini su dioničari Banke Brod koja će uskoro poslovati pod imenom Kent banka. Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), od 10.934 redovne dionice Eksen holding ima 10.933, a Slavonski ZIF tek jednu dionicu. Međutim, od 2547 povlaštenih dionica, SZIF vlasnik je 634 dionice, odnosno oko četvrtine svih izdanih. S obzirom na to da u temeljni kapital banke ulaze i redovne i povlaštene dionice, nakon provedbe dokapitalizacije dodano bi se smanjio udio fonda u ukupnom kapitalu banke. Nakon što ju je prošle godine preuzelo Eksen holding koji posluje u sastavu Süzer grupe, novi vlasnik Banke Brod najavio je preuzimanje kao tek prvi korak u jačem prodoru turskog kapitala u Hrvatsku. U pozivu na izvanrednu skupštinu još u siječnju Eksen je istaknuo da što prije želi dokapitalizirati banku te je upravo brzinu naveo kao opravdanje za isključenje ostalih dioničara iz tog procesa. Iz Slavonskog ZIF-a nisu htjeli komentirati razloge za podnošenje tužbe, dok u Banci Brod poručili da smatraju kako je “skupština provedena zakonito u skladu s važećim propisima Zakona o kreditnim institucijama i Zakonu o trgovačkim društvima”.

Nejasan motiv
Kako nam je u neslužbenom razgovoru objasnio jedan odvjetnik, Slavonski ZIF ima aktivno pravo u podnijeti tužbu kao vlasnik jedne dionice. Nejasno je, međutim, što tužbom želi dobiti jer zakon propisuje da je za donošenje odluke o povećanju kapitala s potrebno najmanje 75% glasova onih dionica koje imaju pravo glasa što povlaštene po definiciji nemaju.

Tužili i Croatia osiguranje

Slavonski ZIF htio veću dividendu
Slavonski ZIF je još u rujnu 2010. podnio tužbu protiv odluka glavne skupštine Croatia osiguranja o upotrebi dobiti. Problem je bio u visini dividende jer je SZIF tražio isplatu na temelju knjigovodstvene, a ne nominalne vrijednosti povlaštene dionice. Naime, skupština CO-a odlučila je vlasnicima povlaštenih dionica isplatiti 112 kuna po dionici, dok je fond smatrao da im pripada biti 451,68 kuna. Visoki Trgovački sud odlučio je u korist CO-a, no fond se žalio na presudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close