Azijske ulagače ohrabrio rekord Dow Jonesa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2013. u 09:23
Ilustracija Guliver/Thinkstock

Ulagače najviše potiču najave nastavka vođenja labave monetarne politike u najvećim gospodarstvima svijeta, od Kine i Japana, do eurozone i SAD-a.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem rekordnom dosegu američkog Dow Jones indeksa i najavama da će se u najvećim svjetskim gospodarstvima i dalje voditi poticajna monetarna politika. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Singapuru porasle između 0,1 i 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon što je jučer skočio 1,3 posto. Zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva i labavoj monetarnoj politici Feda, jučer je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, oborivši prethodni rekord iz listopadu 2007. godine, netom prije izbijanja financijske krize.

Zbog toga su jutros snažno porasle i cijene dionica na azijskim burzama, premda nema značajnijih vijesti koje bi podržale tržište. Ulagače najviše potiču najave nastavka vođenja labave monetarne politike u najvećim gospodarstvima svijeta, od Kine i Japana, do eurozone i SAD-a. Tiskanjem svježeg novca i držanjem kamata na najnižim razinama u povijesti, najveće središnje banke u svijetu nastoje potaknuti kreditiranje, a time i rast gospodarstava.

„Ovo je sjajna potvrda snage jeftinog novca, jer cijene dionica rastu, unatoč sporom oporavku američkog gospodarstva i rezanju proračuna SAD-a. Jeftin novac sasvim je u drugi plan gurnuo i političku nesigurnost u Italiji te recesiju u eurozoni“, kaže Kit Juckes, strateg u banci Societe Generale. Danas će se održati redovite sjednice europske i britanske, kao i japanske središnje banke. Zasad se ne očekuje daljnje labavljenje monetarne politike, no uvijek su mogući signali da se tako nešto priprema, kažu analitičari. Zbog toga na valutnim tržištima jutros vlada oprez. Cijena dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 93,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 92,95 jena.

Tečaj eura prema američkoj valuti blago je porastao s jučerašnjih 1,3040 na 1,3065 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je, pak, s jučerašnjih 121,30 na 121,70 jena. Nakon što je jučer porasla za 70-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 20-ak centi, na 91,05 dolara po barelu.

Vijest da je, nakon duge borbe s karcinomom, umro Hugo Chavez, predsjednik Venezuele, jedne od naftom najbogatijih zemalja u svijetu, nije zasad osjetnije utjecala na tržište. „Bilo bi za očekivati da će cijene nafte oslabiti jer se s odlaskom Chaveza s venezuelanske političke scene smanjuje rizik od manipulacija, kao što su kontrola cijene ili proizvodnje 'crnog zlata', kakvih je bilo za njegove vladavine“, kaže Naohiro Niimura, strateg u tvrtki Market Risk Advisory.

Komentirajte prvi

New Report

Close