Azijske burze porasle, euro ispod 1,35 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 09:39
Foto: Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,1 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast indeksa na Wall Streetu, zbog čega su geopolitičke napetosti pale u drugi plan, dok se tečaj eura kreće duboko ispod razine od 1,35 dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,1 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,3 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od 2011. godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je u jednom trenutku S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Cijene dionica potiču bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.

Dosad je kvartalna izvješća objavilo oko 23 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 66 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo, što je više od dugoročnog povijesnog prosjeka od 63 posto.

Više od 64 posto kompanija nadmašilo je, pak, očekivanja po pitanju prihoda, više od 61-postotnog dugoročnog prosjeka.

Kako je sezona objave kvartalnih izvješća u punom jeku, geopolitičke napetosti u vezi Ukrajine i Pojasa Gaze pale su u drugi plan.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta gospodarstva eurozone i niske inflacije, što potiče špekulacije da bi Europska središnja banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, premda se već sada ključna kamata kreće na rekordno niskih 0,15 posto.

Za razliku od eurozone, u SAD-u inflacijski pritisci jačaju, no sporo, što otvara prostor središnjoj američkoj banci za postupno smanjivanje poticajnih programa. U svakom slučaju, kako se prije očekuje zaoštravanje monetarne politike u SAD-u nego u eurozoni, tečaj eura zaronio je ispod 1,35 dolara.

Jutros je u jednom trenutku zaronio na samo 1,3457 dolara, najnižu razinu u osam mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3545 dolara.

Cijena eura prema japanskoj valuti potonula je, pak, s jučerašnjih 137,30 na 136,50 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo na 101,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,50 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close