Azijske burze pale, dolar u zamahu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, unatoč rekordnim razinama indeksa na Wall Streetu.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, unatoč rekordnim razinama indeksa na Wall Streetu, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine, dok je tečaj dolara nastavio jačati prema europskoj i japanskoj valuti.

Burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji bili su u 7,30 sati u minusu između 0,3 i 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju porasle oko 0,4 posto.

U Japanu se danas zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, nakon što je u petak dosegnuo najvišu razinu u pet tjedana.

Azijske ulagače nije impresionirao rekordni doseg Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je odluka japanske središnje banke (BoJ) o daljnjem labavljenju monetarne politike potaknula snažan rast cijena dionica.

Tržište je u petak euforično reagiralo na taj neočekivani potez BoJ-a, pa je u drugom planu ostalo smanjenje procjena rasta japanskog gospodarstva u tekućoj poslovnoj godini s 1,0 na 0,5 posto.

Međutim, ulagače je danas zabrinuo i niz slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz Kine, koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Tijekom vikenda objavljeno je da je PMI indeks kineskog proizvodnog sektora skliznuo s 51,1 na 50,8 bodova, najnižu razinu u pet mjeseci, dok je PMI indeks uslužnog sektora pao s 54 na 53,8 bodova, najnižu razinu u devet mjeseci.

Kako se ti indeksi i dalje kreću iznad 50 bodova, to znači da aktivnosti u tim sektorima rastu, ali usporenim tempom.

Ipak, u Šangaju su jutros cijene dionica porasle, jer se ulagači nadaju da će usporavanje rasta kineskog gospodarstva navesti tamošnje vlasti na uvođenje novih poticajnih mjera.

A na valutnim tržištima nastavlja se uspon dolara prema jenu, koji je pod snažnim pritiskom otkako je u petak japanska središnja banka iznenadila tržište daljnjim agresivnim popuštanjem monetarne politike.

Jutros je tečaj američke valute dosegnuo 112,98 jena, novu najvišu razinu od prosinca 2007. godine, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,30 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s 1,2525 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,2444 dolara, najnižu razinu u dvije godine.

Posljedica je to špekulacija da će Europska središnja banka (ECB), kao i BoJ, morati dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva, a spriječila deflaciju u eurozoni.

Doduše, nitko ne očekuje da će čelnici ECB-a već na idućoj sjednici u četvrtak uvesti nove mjere, jer se čekaju rezultati nedavno uvedenih, no sve više analitičara smatra da europske monetarne vlasti neće moći izbjeći kontroverznu odluku o kupnji državnih obveznica, po uzoru na američku, japansku i britansku središnju banku.

"U ovakvom okruženju sporog rasta gospodarstva i dugoročno niske inflacije, očekujemo da će ECB najaviti kupovinu državnih obveznica članica eurozone najkasnije početkom iduće godine", kaže Apolline Menut, analitičar u Barclays banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close