Azijske burze oslabile treći dan zaredom, dolar stabilan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2014. u 09:50
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu pale, treći dan zaredom.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu pale, treći dan zaredom, pod pritiskom daljnjeg pada cijena nafte, jer su novi anemični podaci iz kineskog gospodarstva izazvali bojazan od pada potražnje za 'crnim zlatom'.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Singapuru.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Na azijskim burzama vlada oprez, kao i na Wall Streetu, gdje je jučer S&P 500 indeks skliznuo drugi dan zaredom, odmaknuvši se od rekordnih razina dosegnutih u petak.

Tržišta podržavaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, dok ih s druge strane pritišću anemični gospodarski pokazatelji.

Jučer je Europska komisija smanjila prognoze rasta eurozone, pa sada procjenjuje da će ove godine bruto domaći proizvod (BDP) porasti 0,8 posto, iduće 1,1, a 2016. godine 1,7 posto, znatno sporije nego što je procjenjivala prije šest mjeseci.

Iz Kine posljednjih dana također stiže niz podataka koji ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva. Nakon nedavnog podatka o slabljenju aktivnosti u industrijskom, jutros su objavljeni podaci koji pokazuju da se usporava i rast aktivnosti u uslužnom sektoru.

Ti pokazatelji nisu izazvali veći pad cijena dionica u Kini, jer se ulagači nadaju da će to navesti tamošnje vlasti na uvođenje novih poticajnih mjera.

Međutim, naznake daljnjeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izazvali su daljnji pad cijena nafte. Tako je jutros terminska cijena nafte na američkom tržištu skliznula na 77,15 dolara po barelu, najnižu razinu od listopada 2011. godine.

"Tržište nafte je već neko vrijeme slabo, a vijesti iz Kine mu ne pomažu", kaže Avtar Sandu, direktor u tvrtki Phillip Futures.

Pritisak na cijene nafte posljedica je, također, visokog tečaja dolara, kao i jučerašnje odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, o smanjenju prodajnih cijena 'crnog zlata' SAD-u.

I na valutnim tržištima posljednjih dana vlada oprez. Nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 87,40 bodova, najvišu razinu u četiri godine, jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, stabilno kreće oko 86,99 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 114,40 jena, novu najvišu razinu u sedam godina, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,45 jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je blago oslabio, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,2520 na 1,2540 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close