Azijske burze oslabile drugi dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2014. u 09:41
Reuters

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,2 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i jutros, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da će prosvjedi u Hong Kongu dodatno zagušiti ionako usporen rast kineskog gospodarstva, a ni makroekonomski podaci iz drugih zemalja ne daju razloga za optimizam.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,2 posto.

U Australiji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u posljednjih 20 tjedana.

U fokusu ulagača i dalje je Hong Kong, gdje je nekoliko desetaka tisuća prodemokratski orijentiranih prosvjednika blokiralo ulice tražeći veće političke slobode. Za Peking to, kažu analitičari, predstavlja jedan od najvećih izazova od prosvjeda na trgu Tiananmen prije 25 godina.

To bi moglo pritisnuti ionako usporen rast kineskog gospodarstva, što potvrđuju i jutros objavljeni pokazatelji.

Prema konačnom izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu iznosio je u rujnu 50,2 boda, što je doduše na razini kolovoza, ali manje u odnosu na prvu procjenu od 50,5 bodova. Ohrabrujuće je samo to što su porasle izvozne narudžbe.

Ni u Japanu gospodarska situacija nije blistava. U kolovozu je neočekivano pala tvornička proizvodnja, a pala je, peti mjesec zaredom, i potrošnja kućanstava na godišnjoj razini, što ukazuje na defenzivu potrošača nakon nedavnog povećanja poreza na dodanu vrijednost.

„Ovi podaci izazvali su zabrinutost u vezi rasta japanskog gospodarstva u trećem tromjesečju, što je ulagače navelo na povlačenje dobiti s tržišta nakon nedavnog rasta cijena dionica“, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

U Južnoj Koreji industrijska je proizvodnja, pak, u kolovozu potonula 3,8 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo i najviše od financijske krize 2008. godine.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan, nakon što je od početka mjeseca njegova vrijednost u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla za 3,5 posto, najviše od veljače 2013. godine. Pritom se dolarov indeks i dalje kreće oko najviših razina u četiri godine.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara kreće se jutros oko 109,30 jena, kao i jučer u ovo doba, nakon što je sinoć dosegnuo 109,75 jena, novu najvišu razinu u šest godina.

Dolar je stabilan i prema europskoj valuti, pa je cijena eura blago porasla s jučerašnjih 1,2670 na 1,2690 dolara. Ipak, ne kreće se daleko od 1,2661 dolara, najniže razine u 22 mjeseca na koju je pala tijekom jučerašnjeg trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close