Američke dionice narasle 206%, a što je s domaćim?

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2014. u 10:55
Thinkstock

Prije desetak godina ulaganje u dionice i investicijske fondove je bilo najunosniji oblik investiranja u Hrvatskoj.

Analizu pripremio: Admiral Markets

Prije desetak godina ulaganje u dionice i investicijske fondove je bilo najunosniji oblik investiranja u Hrvatskoj. Ogromna količina novca se iz štednje prelijevala na burzu jer su cijene dionice iz godine u godinu rasle. Velike zarade na dionicama privlačile su nove ulagače koji su svojim ulaganjima dodatno poticali rast cijena.

Euforija je doživjela vrhunac u vrijeme izlistavanja dionica INA-a i HT-a na burzi kada su gotovo svi koji su imali slobodnog novca po prvi puta postali investitori u dionice. U to vrijeme je dnevni promet na Zagrebačkoj burzi skoro redovito iznosio više od 100 milijuna kuna.

Dolazak krize

Nekoliko mjeseci nakon izlistavanja dionica HT-a na burzi pojavile su se naznake da bi SAD mogle pasti u recesiju i dionice su počele naglo padati, kako na Zapadu tako i kod nas. Financijska kriza i recesija do kojih je kasnije zaista došlo, bile su najdugotrajnije i najjače u posljednjih 80 godina, pa je i pad na burzama bio jedan od većih u povijesti.

Do početka 2009. godine, američki SP500 indeks je sa 1575,00 bodova pao 58% na 666,00 bodova a referentni indeks Zagrebačke burze – Crobex, s 5400,00 bodova pao je čak 76% na 1283,00 boda.

Kriza u razvijenim zemljama, a pogotovo u SAD-u se već 2010. godine smirila te je počeo oporavak u kojem se vratio i optimizam na tržištu kapitala, dok u Hrvatskoj recesija i dalje traje, a tržište kapitala se još uvijek nije oporavilo od sloma 2008. godine.

Indeks Crobex jest porastao od najniže točke te mu vrijednost trenutno iznosi 1810,00 bodova, no većina ulagača se nije vratila, što se može vidjeti i po prometu na Zagrebačkoj burzi koji danas rijetko kada prijeđe 10 milijuna kuna dnevno. U posljednje tri godine rasta cijena dionica uopće nije bilo, budući da je vrijednost Crobexa danas ista kao i na današnji datum 2011. godine.

Na Zapadu nagli oporavak

U istom periodu su američke dionice porasle čak 70% te se trenutno nalaze na najvišoj razini u povijesti. U trenutku pisanja analize vrijednost SP500 indeksa na platformama Admiral Marketsa iznosi 2041,00 bod što znači da je od dna dosegnutog početkom 2009. godine porastao čak 206%. Njemački indeks DAX u istom periodu porastao je 158% što također ukazuje na činjenicu da je rast koji se događa zadnjih godina na globalnim financijskim tržištima jedan od najvećih i najbržih u povijesti, a kod nas je potpuno izostao.

Investitori napuštaju domaću burzu

Upravo radi toga, sve više individualnih investitora iz Hrvatske napušta domaću burzu te počinje trgovati na stranim tržištima na kojima je likvidnost neusporedivo veća, kao i kvaliteta te raspon dostupnih instrumenata. Inozemne brokerske kuće sada i klijentima iz Hrvatske omogućuju trgovanje stranim dionicama, najtrgovanijim svjetskim dioničkim indeksima, valutama na FX tržištu, zlatom, naftom i mnogim drugim instrumentima.

Popularnost trgovanja na globalnim finanijskim tržištima se može vidjeti iz prometa Admiral Marketsa, vodeće online brokerske kuće u ovom dijelu Europe, kojoj promet iz mjeseca u mjesec raste te na globalnoj razini trenutno iznosi više od 40 milijardi dolara mjesečno.

Mi u Admiral Marketsu smatramo da je trgovanje na globalnom tržištu mnogo bolja opcija od domaćeg tržišta jer omogućuje mnogo bolju diverzifikaciju ulaganja te prinos ne ovisi o gospodarskoj ili političkoj situaciji u Hrvatskoj. Osim toga, naknade online brokerskih kuća neusporedivo su niže, tehnologija jednostavnija i naprednija, a mogućnost korištenja financijske poluge i short sellinga omogućuju ostvarivanje mnogo većeg profita nego je moguće ostvariti klasičnom kupnjom dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close