Alibaba postao najveći IPO ikad

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2014. u 22:00
Prvog dana cijena skočila 38%/ REUTERS

Vrijednost izlaska na burzu ponudom dodatnih dionica raste na 25 mlrd. dolara.

Alibaba je srušio i posljednji, najveći rekord – njegova inicijalna javna ponuda dionica (IPO) postala je najveća od svih kompanija koje su ikad listale na burzu.

Prema tvrdnjama američkih medija, kineska kompanija iskoristit će mogućnost da zbog ogromnog interesa ponudi dodatnih 48 milijuna dionica. Time ukupna vrijednost izlaska na burzu ovog kineskog internetskog trgovca raste s 22 milijarde dolara na 25 milijardi dolara. Tako je Alibabin IPO ostavio iza sebe dosadašnjeg rekordera, kinesku Agricultural Bank of China koja je 2010. na Šangajskoj i Hongkonškoj burzi prikupila 22,1 milijardu dolara. Alibabina ponuda dionica postavila je cijeli niz rekorda. Osim što je već u petak bio najveći IPO ikad na Wall Streetu te najveći tehnološki IPO, skok cijene na kraju prvog dana od 38 posto najveći je debitantski rast za IPO-e veće od 10 milijardi dolara.

Čim se u petak počelo trgovati dionicama, kineska kompanija postala je vrednija od Facebooka, a na kraju dana tržišna kapitalizacija zaustavila se na 231,4 milijarde dolara. Time je Alibaba vrednija od etabliranih konkurenata, Amazona i EBaya zajedno. "Očekivanja od ove kompanije izrazito su visoka", kaže za Bloomberg Li Muzhi, analitičar Arete Researcha. "Čini se da tržište koristi Alibabu kao zamjenu za potrošačku ekonomiju", dodaje taj analitičar. Tržište internetske trgovine u Kini  vrijedit će sljedeće godine 395 milijardi dolara, čak tri puta više nego 2011. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close