Ako niste primijetili, Crobexi su jučer bili najviši u 18 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2013. u 09:55
Thinkstock

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Nakon što su jučer Crobexi dosegnuli najviše razine u posljednjih 18 mjeseci, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje opreznije trgovanje, ponajviše zbog toga što se na svjetskim tržištima očekuje korekcija cijena dionica nakon snažnog rasta od početka godine.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks skočio je jučer 1,14 posto, na 2.018 bodova, novu najvišu razinu od početka rujna 2011. godine. Crobex10 ojačao je, pak, 1,16 posto, na 1.124 boda, nedaleko najviše razine od kolovoza iste godine.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 19,2 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 2,87 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,32 posto, na 295,50 kuna.

Slijedi dionica Diokija, s 2,86 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 33,80 posto, na 20,07 kuna.

Time je nastavljen rast njezine cijene nakon što je dan ranije tvrtka Crodux plin izvijestila da je dostavila prijedlog mogućeg sudjelovanja u restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima.

Više od 2,7 milijuna kuna prometa zabilježila je i dionica HT-a, uz rast cijene od 0,45 posto, na 217 kuna.

„Već duže vrijeme domaće je tržište pozitivno nastrojeno. I dalje očekujem nastavak takvog trenda, dok bi u većem fokusu investitora mogla biti najlikvidnija izdanja“, kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Bošković i dugoročno očekuje pozitivan trend na domaćem tržištu.

„Trend je pozitivan, jer se polako vraća interes malih ulagača za dionice. To se najbolje vidi kod dionice Diokija, a nadamo se da će s vremenom i ostala izdanja postupno doći u njihov fokus“, smatra Bošković.

A na Wall Streetu je jučer, nakon sedam dana neprestanog rasta, S&P 500 indeks blago pao, dok je Dow Jones skromnim dobitkom dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, šesti dan zaredom.

Dow Jones ojačao je 0,02 posto, na 14.450 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,24 posto, na 1.552 boda, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 3.242 boda.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer se ulagači plaše da trend rasta gubi na snazi, a ni najveća svjetska gospodarstva nisu baš u najboljoj formi, pa primjerice Britaniji prijeti recesija s trostrukim dnom.

„Tehnička analiza S&P-a pokazuje da je u području prekupljenosti. Njegova korekcija bila bi dobrodošla za tržište, kao svojevrsni predah pred novi uzlet. Ipak, ona zasad izostaje, jer solidni američki makroekonomski pokazatelji, pogotovo dobro izvješće o zaposlenosti u veljači, i dalje održavaju taj indeks na sadašnjoj visokoj razini“, zaključuje Bošković.

Komentirajte prvi

New Report

Close