VIDEO: Korisnici Facebooka i Twittera zasuli Linića pitanjima

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2012. u 18:18
Screenshot

Ministar financija odgovarao je na aktualna pitanja pristigla putem društveno-mrežnih kanala Vlade RH.

Ministar financija Slavko Linić odgovorio je na neka aktualna pitanja koja su građani uputili putem društvenih mreža, Facebooka i Twittera. Korisnike društvenih mreža među ostalim je zanimalo zašto se uvodi porez na nekretnine, tko će plaćati porez i na koji način će se procjenjivati nekretnine, kako Linić vidi Hrvatsku u budućnosti, itd.

Evo nekoliko pitanja korisnika i Linićevih odgovora:

Fiskalne blagajne: tko će napraviti software, koliko će on koštati poduzetnika te koliki će biti troškovi instalacije i održavanja?

U RH, softver kompletno je vlasništvo Porezne uprave, sve troškove softvera i glavnog  računala snosi Porezna uprava. Jedini trošak korisnika ili poreznih obveznika je računalo, priključak na softver i akreditacija koju će platiti oko 100 kuna.

Gdje vi vidite Hrvatsku za 5 ili 10 godina?

Kad govorimo o budućnosti Hrvatske, Vlada se bori za nova radna mjesta, za što veće  investicije i gospodarski rast u investicijama. To znači da vidim Hrvatsku kao zemlju koja će imati  veći broj hidroelektrana, termoelektrana, obadvije rafinerije, bušotine na Jadranu, puno  alternativnih izvora. Imat će vjetroelektrane, što više solarnih elektrana, a to znači da više  nećemo uvoziti energiju. Ali isto tako, masu hotela, novih hotelskih kapaciteta, puno turista koji neće dolaziti samo ljeti. Poljoprivredu koja će barem 80% našeg poljoprivrednog zemljišta staviti  pod kulturu, a sve će to konzumirati naš turizam, naši građani, a to znači mali uvoz hrane. I  naravno, broj zaposlenih blizu milijun i 600 tisuća, a broj nezaposlenih oko 100 tisuća, dakle preko  200 tisuća manje nego sada. To znači siguran posao, plaću i skroman život. Ipak smo zemlja koja će  još dugo biti veliki dužnik i odgovorna prema dužnicima.

Imate li kakvih drugih mjera za pokretanje gospodarstva umjesto uvođenja novih poreza?

Građani Hrvatske moraju shvatiti: nema povećanja poreza, mi nismo povećavali porez. PDV je povezan za dva indeksna poena, ali u isto vrijeme smanjen zdravstveni doprinos na njihove plaće, što  znači konkurentska moć hrvatskog gospodarstva je veća, šansa za veći broj radnih mjesta. Isto tako,  nastojat ćemo i u buduće da doprinos zdravstva iz plaća bude smanjen sa 13 na 7 posto. Mi se borimo  za to da plaće mogu rasti jer se doprinosi smanjuju. Također, naš cilj je smanjiti doprinose koje sada plaćamo, a zovu se prirezi, koji također idu na plaće. Politika plaća je umanjiti doprinose, umanjiti davanja i to je razlog da konsolidiramo naša primanja kroz porez na nekretnine i jednokratno povećanje PDV-a. Znači, nema povećanja, postoji zamjena. Zašto zamjena? Jer želimo radna mjesta, želimo biti konkurentni.

Zašto vlastite plaće ne snizite na razinu prosječne plaće u RH?

Evidentno je, kada se uspoređujemo s našim plaćama, barem ministri, te plaće su sasvim prihvatljive u odnosu na prosjek plaće. Ostaje pitanje da li netko želi da budemo demagozi i da svi u Hrvatskoj imamo istu plaću. Odgovor je da se ova Vlada ne bavi takvim politika i porukama, jer tada bi svi u Hrvatskoj imali plaću od pet tisuća kuna. To nije moguće.

Vlasnik sam stana od 60 kvadrata u Splitu, stan vrijedi 120 000 eura i živim u njemu. Koliko ću godišnje platiti poreza na nekretninu? Hoće li se plaćati godišnje ili mjesečno, na
rate?

Visoko oslobođenje od 88% do 95% odabrat će gradska uprava Splita koja će vam dati oslobođenje u tom dijelu, ali nema dvojbe da ćete biti vrlo blizu komunalne naknade koju plaćate sada.


Sva pitanja i odgovore možete pročitati ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“Jedini trošak korisnika ili poreznih obveznika je računalo, priključak na softver i akreditacija koju će platiti oko 100 kuna.”

Kako masno laže. Pa kako ga nije sram.

Lupeta li ga ministar – lupeta. Evo što o njegovom haraču misle obrtnii:
Zakon o porezu na nekretnine – porezna agresija na obrtnike?

“Ministarstvo financija Republike Hrvatske predstavilo je 22. studenog 2012. g. prijedlog rješenja najavljenog Zakona o porezu na nekretnine, čije se stupanje na snagu predviđa za 1. travanj 2013. godine. Iako nam nije prihvatljivo podržati bilo kakvo novo porezno opterećenje, s određenim razumijevanjem prihvatili bismo da se komunalna naknada zamijeni s porezom na luksuzne nekretnine i one nekretnine koje ne doprinose socijalnoj i gospodarskoj namjeni. Sada nam je poznato da zakonodavac na 70% procijenjene vrijednosti nekretnina, namjerava ozakoniti porez po stopi od 1,5 %, – za prvi stambeni prostor građana uz olakšice od najmanje 88 do najviše 95 %.

Isto tako, za prvu kuću za odmor ili slični objekt, na identičan obračun osnovice, predvidio je olakšicu u rasponu od 70 do 85 %, prepuštajući konačnu odluku o tome jedinicama lokalne uprave. No, za poslovne prostore, zakonodavac na 70 % vrijednosti nekretnina predviđa Zakonom propisati, fiksne olakšice, koje će za industriju, zdravstvo i obrazovanje iznositi 80 %, za građevinarstvo, prijevoz i ugostiteljstvo 60 %, za trgovinu 40 %, a za “sve ostalo” 20 % olakšica na poreznu osnovicu. U kategoriju “svih ostalih” spada 90 % obrtnika koji imaju vlastite (ili u najmu) poslovne prostore.

Oni će dakle, prema predviđenom rješenju na zakonskoj razini, imati samo 20 % umanjenu osnovicu za oporezivanje nekretnina odnosno, najmanju olakšicu od svih vlasnika ili korisnika oporezivih nekretnina. Budući da ovaj prijedlog Ministarstva financija RH, jedinice velikog gospodarstva, pod zakonskom sintagmom “industrija”, svrstava među subjekte koji će koristiti olakšice od fiksnih 80 % od porezne osnovice, ponovno se susrećemo s činjenicom da se, čak i objektima za luksuz predlažu četverostruko veće olakšice nego poslovnim prostorima najvećeg dijela sektora malog gospodarstva – koje čini 85 % realnog sektora hrvatskog gospodarstva.

Ovime predlagatelj takvog zakonskog rješenja otvoreno iskazuje protuobrtničke tenzije. Takvo oporezivanje predstavljalo bi novi udar na obrtništvo od kojeg se navodno očekuju nove poduzetničke inicijative i reinvesticijski poduhvate. Ne treba zaboraviti da mi obrtnici nikada nismo imali besporezno reinvestiranje (osim dva simbolična razdoblja – pod teško ostvarivim uvjetima), pa smo na sve nekretnine izgrađene reinverstiranjem dohotka (dobiti) već platili visoki porez. Sada bismo morali na sve to još jednom, bez vremenskog ograničenja plaćati novi porez, čak i tada kada odjavimo obrt i tržnu vrijednost nekretnina oprihodujemo, te na tako kumulirani dohodak (dobit) još jednom, treći puta platimo porez.

Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske da se najhitnije očituje, da li uistinu namjerava privatnu društveno -ekonomsku formaciju malog gospodarstva do temelja uništiti najgorim oblicima porezne presije, kako bismo se već danas pripremili na otpuštanje preostalih radnika, ukidanje radnih mjesta i rušenje svega što može potpasti pod škare nesmiljenog poreznog terora, koji nova državna vlast nastavlja provoditi nad hrvatskim obrtnicima.”

New Report

Close