Varaždinci uspješno povezali volonterske udruge i građane

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 24. svibanj 2018. u 22:00
Tino Balint, Antonio Martinović i Dean Jakovljević/Žarko Bašić/PIXSELL

Tim Do you Even Code? osmislio je digitalnu platformu koja će potaknuti volontiranje te tako osvojio nagradu od 20.000 kuna.

Na hackathonu nazvanom Change Code i održanom početkom svibnja u organizaciji tvrtke specijalizirane za napredna informacijsko-komunikacijska rješenja KING ICT, tim studenata s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) pod imenom Do you Even Code? odnio je pobjedu u konkurenciji od 10 timova.

Oni su Tino Balint, Dean Jakovljević, Antonio Martinović i Igor Rinkovec i zajednička im je karakteristika što se svi sjajno snalaze u web frontend i backend tehnologijama te programiranju mobilnih aplikacija. Iz toga su razloga, napomenuo je Tino Balint u razgovoru za Poslovni dnevnik, bili vrlo fleksibilni u podjeli uloga prilikom izrade rješenja za Volonterski centar Zagreb (VCZ) što je i bila glavna ideja ovog natjecanja. Visoka ocjena žirija na području funkcionalnosti i korisničkog iskustva za njihovo rješenje virtualnog mjesta spajanja udruga koje trebaju volontersku pomoć i građana koji žele volontirati donijela im je tako prvo mjesto te nagradu od 20 tisuća kuna. 

Odlična organizacija hackathona
Njihova je ideja građane potaknuti na volontiranje uz pomoć gamifikacije i korištenja chat bota, a sve prijavljene akcije korisnicima su vidljive na karti Hrvatske, a sastoji se od mobilne aplikacije za volontere i web aplikacije za administratore iz VCZ-a i organizacija koje traže volontere.  Od svih hackathona na kojima su bili, ovo im je, kažu, bio jedan od najorganiziranijih. Obično na hackathonima ima vrlo malo prostora, a nekad nedostaje i dodatne opreme poput monitora, tipkovnica i slično, što ovaj put nije bio slučaj, naglasio je.

K tome, a za razliku od većine drugih hackathona, nakon što su završili s programiranjem, imali su 10 sati za odmor i pripremu prezentacije. Smatraju i da bi hackathona trebalo biti više jer studentima daju priliku da pokažu svoje znanje, nadopune životopis te da pronađu željeno zaposlenje s obzirom na to da na ovaj način i poduzeća mogu pronaći suradnike, partnere te radnu snagu.

 

24 sata

imali su na raspolaganju članovi tima da osmisle i prezentiraju traženo rješenje

"Ideja je nastala kroz diskusiju nakon što su nam organizatori i članovi VCZ-a predstavili svoje probleme s kojima se susreću u stvarnom svijetu. Volonterske akcije nisu jednostavne za organizirati, voditi ili evidentirati, pa je ideja o izradi platforme koja spaja volontere, volonterske centre, te ostale organizacije voljnih sudjelovati, došla prirodno. I upravo u toj integraciji i olakšavanju komunikacije leži najveća razlika s trenutnom prezentacijom Volonterskog Centra Zagreb na internetu, odvojenu web stranicu, Facebook grupu i dobre stare telefonske razgovore zamijenili smo s jednom integriranim rješenjem koji spaja trenutne sadržaje Volonterskog centra, te ih nadograđuje", kazao nam je Antonio Martinović.

Kako im ovo nije prvo ovakvo natjecanje, s vremenom su naučili kako najbolje pristupiti problemu te kako započeti njegovo rješavanje. Na samom početku natjecanja nakon dodjele zadatka, uvijek se odvoje, kažu, u neku prostoriju na barem sat vremena. Za to vrijeme svaki član tima izlaže ideje i prijedloge koje potom diskutiraju i zapisuju, a na kraju sastanka zajednički odlučuju što od zapisanog pretvoriti u rješenje. Hackathoni nisu natjecanja koja se vrte isključivo oko programiranja, napomenu je Jakovljević jer je potrebno osmisliti ideju koja će funkcionirati u praksi i to s kvalitetnim funkcionalnostima koje čine smislenu cjelinu.  "Posljednji dio sastanka odlazi na rješavanje zadatka i podjelu uloge. 

Najvažnija dobra organizacija
U izradi rješenja i njegovoj ideji sudjeluju svi članovi tima, svatko od nas ima svoju sliku rješenja i potrebno je odabrati ono najbolje i sklopiti to u zajedničko rješenje. Smatramo da nas je FOI dobro pripremio za takav rad u profesionalnom svijetu, jer dobar programer mora posjedovati znanje, ne samo iz domene računalnog inženjerstva, već i domene problema kojih rješava. najvažnije imati dobru organizaciju, odrediti tko što radi, usklađenost u radu, te uvijek komunicirati međusobno i obavijestiti ostale članove tima o napretku rada.

Ovakvim načinom rada puno više toga se stigne napraviti jer u svakom trenutku znamo što je gotovo, što se trenutno razvija i što se planira iduće napraviti. Ta 24 sata je malo vremena da bi se napravila aplikacija koja ima zaokruženu cjelinu, svaka minuta je bitna i zbog toga je vrlo važno ne gubiti vrijeme na to što treba raditi iduće. Ali sve ovo ne bi bilo moguće bez iskustva, većina toga što je napisano ući se kroz vrijeme i naravno očekuje se određena razina znanja kako bi se zadani problemi mogli riješiti", smatra Dejan Jakovljević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close