U kavi pronašli novi protein, jači od morfija

Autor: Agencija VLM , 25. siječanj 2015. u 20:05
Thinkstock

Testiranje na laboratorijskim miševima pokazalo je da novopronađene tvari traju do četiri sata.

Kava sadrži protein s učinkom koji je sličan morfiju i traje duže od njega, otkrili su znanstvenici Sveučilišta u Braziliji i brazilske državne tvrtke za poljoprivredna istraživanja Embrapa, prenosi RT.

Tijekom istraživanja koje je vodio Felipe Vinecky pronađen je dotad nepoznat fragment proteina, peptid, koji poput morfija ima analgetički i sedativni učinak. Testiranje na laboratorijskim miševima pokazalo je da novopronađene tvari traju do četiri sata, a nisu zabilježene nikakve nuspojave.

I Sveučilište i Embrapa podnijeli su zahtjev za patentima za sedam proteina, opioidnih peptida. U Embrapi vjeruju da ovo otkriće ima veliki biotehnološki potencijal za industriju zdrave hrane, a moglo bi pomoći i za smanjenje stresa kod životinja u klaonicama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvati su među rekorderima u količini ispijenih kava, pogotovo po kafićima (http://www.jatrgovac.com/2014/12/topli-napici-kava-za-razonodu-caj-za-zdravlje/):

00000, 26.01.2015. u 09:35
Hrvatsku se bez okolišanja može nazvati kulturom ispijanja kave. U Hrvatskoj se po stanovniku popije 4 kg kave što je stavlja na četvrto mjesto u istočnoj Europi, dosta iznad prosjeka tog područja koji iznosi 1,6 kg po stanovniku. Međutim, ono čime se Hrvatska razlikuje od svih drugih zemalja u regiji jest visok udio konzumacije u ugostiteljskim objektima koji je u 2014. godini iznosio 8.523 tone te je dostigao konzumaciju izvan ugostiteljskih lokala koja je iznosila 8.564 tone. To Hrvatsku čini jedinom zemljom u regiji čiji je omjer konzumacije u lokalima i izvan njih 50:50.
Naime, po konzumaciji unutar ugostiteljskih lokala, koja iznosi 2 kg po stanovniku, Hrvatska je na prvom mjestu.

tako da novootkriveni sedativni i ini učinci već desetljećima kolaju krvlju našeg naroda – jesu li nam korisni ili štetni procijenimo sami 🙂

“Analgetički i sedativni učinak uz pomoć opoidnog peptida. I navodno nema nuspojava, ali će se upotrebljavati za smanjenje stresa kod klanja.” – meni zvuči kao, sedativno sredstvo za velike mase…da budu još tuplje i gluplje! 😀

New Report

Close