Terminator neće dobiti peticu

Autor: Ivan Vanja Runjić , 11. lipanj 2009. u 22:00

Besmislenu radnju nije bio u stanju spasiti ni Christian Bale kao spasitelj čovječanstva

Ljetni kino rat do istrebljenja među visokobudžetnim holivudskim blockbusterima je u punom jeku i zasad je ishod očekivan – ‘Wolverine’, ‘Čudovišta protiv vanzemaljaca’, ‘Brzi i žestoki 4’ i ‘Star Trek’ su manje više odradili svoje.

Nitko od navedenih doduše još nije dosegnuo 400 milijuna USD u svjetskim kinima (što bi značilo ulazak u box office top 100 svih vremena), čak ni ‘Anđeli i demoni’ od kojih se to najviše očekivalo, a naziru se već i prva razočarenja. Proljetos su podbacili solidni ‘Čuvari’ sa zaradom od180 milijuna na uloženih 150, što se smatra priličnim neuspjehom), a slična sudbina prijeti i četvrtom nastavku nekad neuništivog ‘Terminatora’, koji se u Americi ‘otvorio’ prilično mršavo i spas će tražiti u ostatku svijeta. Prva tri nastavka zaradila su zajedno debelo preko milijardu dolara u svjetskim kinima, a čvrsta autorska ruka Jamesa Camerona osigurala je, barem prvim dvama nastavcima, i određeni ‘umjetnički’ kredibilitet. Camerona već nije bilo u blijedoj trojci, a u četvorki nema ni njega ni Schwarzeneggera (koji se doduše ovdje pojavljuje u kratkoj i sasvim besmislenoj cameo ulozi), u međuvremenu je nakon samo dvije sezone otkazana i spin-off TV serija ‘Kronike Sarah Connor’ pa su se producenti našli na brisanom prostoru sa već uloženih 200 milijuna USD (ili bolje zvučećih milijardu i sto milijuna kuna) budžeta. No, ipak za četvrtog Terminatora je možda i bilo nade da za redatelja nisu angažirali bezličnog akcijskog štancera koji se pretenciozno potpisuje samo kao McG (‘Chariejevi anđeli I & II’) i time u korijenu ubili svaku nadu da će film imati ikakvu težinu kakvu je serijal imao u Cameronovoj eri, usprkos angažmanu mističnog ‘viteza tame’ Christiana Balea u ulozi mesije Johna Connora. McG se ovdje očito najviše mučio kako što efektnije spržiti puste milijune budžeta koji su mu povjereni a da pritom zadovolji neutaživi holivudski fetiš za masovnom destrukcijom i u tome je valjda uspio, čak i proizvevši par korektnih scena. No puno je veće razočarenje Bale, koji je očito krenuo stopama Nicolasa Cagea (i mnogih drugih) – od ozbiljnog i talentiranog glumca do nepodnošljivog šmiranta u samo par blockbusterskih koraka. Bale je ovdje jedva gledljiv sa svojim površnim preglumljavanjem i usiljenim Darth Vader-ovskim ‘iz bunara’ glasom (koji je već parao uši u inače savršenom ‘Vitezu tame’) pa bi vrlo brzo mogli nestati iz kolektivne memorije njegovi uvjerljivi nastupi iz prošlosti (npr. u ‘Američkom psihu’). Radnja samog filma je prilično tanka i besmislena, recimo samo da se po prvi puta događa u budućnosti (2018.g.) i vrti oko sada odraslog Johna Connora, kojem je proreknuta sudbina spasitelja čovječanstva u ratu s mašinama, u čijem ostvarenju ga u filmu zatičemo. Treba pričekati još nekoliko tjedana i vidjeti hoće li globalna kino publika donijeti spasenje iz naslova što bi onda možda značilo i petog Terminatora, ali kako stvari sada stoje, to je pod ogromnim upitnikom.

Terminator: Spasenje / Terminator Salvation
Redatelj: McG
Glumci: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Moon Bloodgood, Helena Bonham Carter, Bryce Dallas Howard, Common

Komentirajte prvi

New Report

Close