Samoborski Bermet, aperitiv dobar kao lijek

Autor: Tomislav Tadić , 18. veljača 2010. u 22:00

U središtu Samobora nalazi se vinski podrum za kojim luduju američki turisti

Anton Filipec među posljednjim je samoborskim proizvođačima Bermeta – jedinstvenoga aromatiziranog vina koje se poslužuje kao aperitiv ili digestiv. Iako postoji uvriježeno mišljenje da Bermet potječe iz Francuske, odnosno da vuče korijene još iz doba kada su Napoleonovi vojnici prolazili ovim prostorima, to nije točno, on je autohtono samoborsko piće.

Kroz godine Bermet je “pronašao” svoje ljubitelje, a danas se poslužuje i na svečanostima u Uredu predsjednika i u Banskim dvorima. No što je zapravo Bermet? Službeno se svrstava u specijalnu kategoriju aromatiziranih vina. Tehnika proizvodnje obiteljska je tajna, no glavni sastojci su crno grožđe, odnosno vina portugizac i frankovka, uz dodatak raznih aromatizirajućih sastojaka poput sušenih smokava, rogača, pelina, gorušice. Bermetov je okus specifičan, ali najsličniji pićima kao što su Campari, Amaro ili Jägermeister. U prosjeku sadrži 15 do 16 posto alkohola, a u hrastovim bačvama dozrijeva minimalno tri mjeseca. “Bermet je najpoznatiji kao božićno piće, a najstariji pisani trag o njemu pronašao sam u samoborskom muzeju u crkvenim knjigama koje to piće spominju još od 1755. godine u svojim apotekarskim zapisima kao dobar lijek za želudac”, kaže Filipec i dodaje kako je razumljivo da je to piće nastalo upravo u Samoboru jer je on grad koji se u davninama uvijek nalazio na trgovačkim putovima kojima su prolazili brojni trgovci s juga s raznom začinima. Vlasnik obrta Anton Filipec pojašnjava kako se do prije Drugoga svjetskog rata u Samoboru velik broj ljudi bavio proizvodnjom Bermeta, a njegova obitelj počela se komercijalno baviti proizvodnjom nakon rata. “Pokojnom djedu koji je bio kožar sa 30-ak zaposlenih nakon rata konfiscirana je imovina te se orijentirao na komercijalnu proizvodnju Bermeta”, kaže Filipec i dodaje da njegov obiteljski obrt danas zapošljava četvero ljudi. Bermet se osim u Samoboru može nabaviti i u brojnim delikatesnim trgovinama i vinotekama u zemlji, a o komercijalizaciji proizvodnje Filipec zasad ne razmišlja. “Proizvodimo autohtoni hrvatski proizvod, čija proizvodnja zahtijeva ručni rad, starinsku recepturu i znanje. Masovnija proizvodnja značila bi i velika ulaganja – kredite i nepotrebnu komercijalizaciju”, kaže Filipec i dodaje da njegova obitelj može pristojno živjeti od nekoliko tisuća litara proizvedenog Bermeta godišnje. “Uz proizvodnju Bermeta počeli smo, poučeni švicarskim iskustvom, proizvoditi i kugle od Beremeta – praline punjene Bermetom”, kaže Filipec i dodaje da je Bermet kao tradicionalan proizvod (nalazi se u turističkoj ponudi u hotelima po Istri i Dalmaciji) premalo zastupljen u turističkoj ponudi. “Potencijala ima, državni poticaji mogu se dobiti, ali općenito bi trebalo više promovirati domaće proizvode”, zaključuje Filipec.

Muštarda

Samoborski senf
Osim Bermeta obitelj Filiepc proizvodi i muštarde – specifične vrste senfa, čiju recepturu su u Samobor donijeli francuski vojnici u doba Napoleona. Muštarda se priprema od grubo mljevene zelene gorušice koja se uz crno vino ukuhava u pekmez od grožđa. Odlikuje se slatko – ljutim okusom i intenzivnim mirisom (kao svježe ribani hren), a odlično paše s kuhanim mesom i kobasicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close