Revolucija s IRB-a spremna za tržište

Autor: Marina Biluš , 05. ožujak 2015. u 16:31
Mario Cindrić. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Što zapravo predstavlja revolucionarno otkriće hrvatskih istraživača pojasnio je voditelj projekta i Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a Mario Cindrić.

Razvili smo jedinstvenu metodu za detekciju tumorskih stanica i patogenih organizama. S pravom su se ovime pohvalili znanstvenici Instituta Ruđer Bošković predstavljajući jedan od svojih najzahtjevnijih projekata – RapidCell, vrijedan pet milijuna kuna od kojih će četiri “pokriti” novčanom injekcijom Bruxellesa. A što zapravo predstavlja revolucionarno otkriće hrvatskih istraživača pojasnio je voditelj projekta i  Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a Mario Cindrić: 

Višegodišnja suradnja

“Ovom metodom možemo pomoći u liječenju karcinoma tako da kliničarima kažemo kakve su to zločeste stranice s kojima se borimo i kako ih najbolje pobijediti’’.  Cindrić je napomenuo da je istraživanje, koje je IRB provodio u suradnji s Prehrambeno biotehnološkim fakultetom,  temeljeno na novom patentom zaštićenom reagensu i računalnoj metodi koja je plod višegodišnje suradnje niza domaćih i stranih znanstvenika. “Zahvaljujući ovoj metodi znanstvenici će moći doći do pouzdane dijagnostike u samo tri sata te tako, primjerice, pomoći kliničarima da na vrijeme odrede terapiju za pacijente”, rekao je. 
No IRB-ov patent “krije” još jedan golemi potencijal, onaj komercijalni.  ‘’RapidCell projekt predstavlja uspješan primjer zatvaranja ‘čarobnog kruga’ – znanstvenici koji imaju znanja i vrhunsku opremu, razvijaju inovaciju koju patentiraju i onda ta inovacija postaje konkurentan proizvod na tržištu te se uloženo višestruko vraća’, napomenuo je ravnatelj IRB-a Tomo Antičić. 

Dobra poslovna prilika

Zavidan tržišni potencijal naglasio je i Antonio Starčević, direktor SemGena, tvrtke koja već traži partnere kako bi ovu potencijalno izuzetno unosnu metodu  plasirala na svjetsko tržište “Prototip je funkcionalan, spreman za tržište i demonstraciju potencijalnim klijentima”, potvrdio je naglasivši kako je ovaj projekt odličan primjer transfera znanja između znanstvene institucije i gospodarstva.     

 

RAPIDCELL from Institut Ruđer Bošković on Vimeo.

Komentirajte prvi

New Report

Close