Otkriven egzoplanet velik poput Zemlje

Autor: Poslovni.hr/HRT , 18. listopad 2012. u 08:12
EPA

Premda zasad nije riječ o egzoplanetu o kojemu astronomi sanjaju, a to je Zemljin blizanac na čijoj bi površini moglo biti vode u tekućem stanju, dakle i neki oblik života…

Egzoplanet velik poput Zemlje otkriven je u blizini Alphe Centauri Be, jedne od zvijezda koje su najbliže našem Suncu, piše HRT.

Premda zasad nije riječ o egzoplanetu o kojemu astronomi sanjaju, a to je Zemljin blizanac na čijoj bi površini moglo biti vode u tekućem stanju, dakle i neki oblik života, ovo je još jedan korak u potrazi za takvim planetom. Astronomi su pomoću spektrografa HARPS u Europskom južnom opservatoriju (ESO) u Čileu obavili više od 450 mjerenja tijekom više od tri godine. Temeljitom analizom različitih signala primljenih sa zvijezde Alpha Centauri B otkriven je signal planeta koji se za 3,2 dana okrene oko svojeg sunca.

Je li ovaj planet, čija se masa može usporediti sa Zemljinom, stvaran, samo će vrijeme pokazati nakon što i drugi istraživači budu proučavali rezultate studije, rekao je Artie Hatzes iz opservatorija njemačke savezne pokrajine Thueringena.

Komentirajte prvi

New Report

Close