Lego: Od drvenih igračaka do video igara i filmskih hitova

Autor: Marta Duić , 02. kolovoz 2014. u 11:00
U rujnu se otvara prva Lego trgovina u Hrvatskoj

Tvrtka je proizvela prve plastične kockice u 1949, na temelju britanskog dizajna, no važnija godina je 1958, kada je Lego patentirao klik-fit tehnologiju.

Lego kockice desetljećima zabavljaju i oduševljavaju sve generacije.

Prije nego što se u rujnu otvore vrata prve Lego trgovine u Hrvatskoj na području jugoistočne Europe mnogo toga o Lego kockicama još možemo naučiti. Odlučili smo istražiti poslovni uspjeh ove svjetski poznate tvrtke čija godišnja dobit raste za gotovo 10%, dok je prodaja dosegla brojku of 25,3 milijardi kruna. Visoka profitabilnost Lega dolazi iz sposobnosti da pretvore kilogram sirove plastike koji košta manje od jednog dolara u setove i proizvode koji se prodaju za vše od 75 dolara po kilogramu. Lego plastične igračke već desetljećima milijunima djece pružaju prva iskustva u gradnji i izražavanju kreativnosti.Put od skromnih početeka kada je Lego radio samo drvene igračke pa do danas kada možemo gledati Lego serije i filmove bio je osebujan i zanimljiv. U sjedištu tvrtke koja se nalazi u danskom gradiću Billund nalazi se prostor pod nazivom Idea House, ulaskom u taj prostor vi putujete kroz vrijeme.

 

10posto

godišnje u prosjeku rastu dobit i prihod Lega

Prostor je neka vrsta privatnog muzeja u kojem možete putovati unatrag kroz vrijeme proučavajući Lego proizvode od samih početaka pa do današnjih najnovijih proizvoda. Upoznat ćete se s Lego Mindstormsima programiranim robotima, s unosnim Lego proizvodima i video igrama temeljenim na poznatim filmskim hitovima poput Ratova zvijezda, Trilogije Gospodar prstenova i Hobita, s konceptom Lego City i Lego Technic i s prvim malim žutim nasmiješenim figuricama koje su zaslužne za mnoge dječje kretivne igre i uspjehe. Tvrtka je proizvela svoje prve plastične kockice u 1949, na temelju britanskog dizajna, no važnija godina za njih je 1958, kada je Lego patentirao svoju tzv. klik-fit tehnologiju, odnosno ono što  zove "clutch power". Riječ je o sposobnosti kockica da se spoje  uz tipičan klik koji ćete čuti, a ipak ih nećete tako lako moći razdvojiti već ćete dalje graditi dokle god vas kreativnost nosi. 

Svjetska atrakcija za cijele obitelji
Danska se zahvaljujući Legu i njegovom tematskom parku, Legolandu, može pohvaliti i s drugom najprometnijom zračnom lukom u zemlji. Lego ima i svoje hotele u kojem možete odsjesti i zajedno s obitelji uživati u tematskim sobama koje zrače originalnošću kakvu rijetko gdje možete vidjeti. Jedan takav nalazi se u California Resortu gdje će vas u potpunosti očarati Lego svijet. Od trenutka kada dođete ući ćete kroz na spektakularni ulaz koji čuva zmaj i biti oduševljeni interaktivnim Lego obilježjima, tematskim igralištima, obiteljskim bazenom. Hotel se nalazi se odmah na glavnom ulazu u Legoland u Kaliforniji, a boravak u LEGO tematskom hotelu nećete lako  zaboraviti. Svih 250 soba su tematske, tako da vi i vaša obitelj može birati jednu od tri popularnih Lego linija – piratska, britanska ili avanturistička. Sobe imaju dva odvojena područja za spavanje, s bračnim krevetom za odrasle i zaseban prostor za do tri mališana, zajedno s krevetom na kat te na izvlačenje .

Lego rješenja za djevojčice 
Lego je najpoznatija tvrtka  igračka u segmentu ponude za dječake, no i to se lagano mijenja jer Lego teži postati najpoznatijom tvrtkom igračaka u svim segmentima i područjima. Godine intenzivnog istraživanja koja su uključivala uvođenje istraživačkih timova u obitelji rezultirale su smjernicama koje je Lego dobio kako bi svoje kockice učinili jednako privlačnima i djevojčicama i dječacima. Istraživanja su  pokazala da se dječaci i djevojčice igraju na potpuno različite načine . Djevojčice su usmjerene na igranje uloga, one koriste mini figure kao avatare za sebe same. Kao rezultat istraživanja lansiran je novi proizvod –  Lego Prijatelji. To je linija u kojoj su pet mini-lutkica koje žive u mjestu zvanom Heartlake City, s pastelnim bojama kozmetičkog salona, modnim dizajn studijom, pekarnicom te veterinrskom ordinacijom. Nove lutkice su napravljene s više oblina, realnije pravom izgledu ženskog spola. Slušajući savjete znanstvenika i stručnjaka Lego je odlučio udaljiti se od prezentiranja iste nedodirljive slike tijela žena te izgurati mršavice iz mode. 

Odrasli ljubitelji Lega 
No nisu samo djeca ljubitelji Lego igračaka i proizvoda, odrasli čine otprilike 10 posto Lego kupaca, a taj broj je u porastu svake godine. Oni čak imaju vlastiti akronim – AFOL, Adult Fans of Lego. Lego je  stoga proširiti i tu ponudu u skladu s rastom njiihovom tendencija da privuku što veći broj odraslih kupaca. Setovi za odrasle sadrže veći broj komada i uvijek se fokusiraju na stvaran izgled stvari. Linije za odrasle uključuju arhitektonski asortiman koji se temelji na značajnim arhitektonskim znamenitostima, ultimate collector seriju proizvoda s temama kao što su Star Wars i Harryja Pottera , modularne zgrade koje se lako ukomponiraju u pejzaž i okoliš te su vrlo detaljno napravljene te exclusive liniju koja uključuje replike poznatih zgrada i vozila. Ako ste stariji od preporučene dobi za Lego setove, a preporučena dob je od 7-14 godine,  ne brinite , niste sami. Lego je tu da prizove ono dječje u vama, da budete slobodni dizajner i izražavate i istražujete svoju kreativnost.

Lego je vječan medij koji omogućava ljudima svih dobnih skupina da se igraju, dizajniraju i graditi ono što samo mašta može predvidjeti. Stvaranje i dijeljenje Lego dizajna vas povezuje s rastućim brojem odraslih osoba koje Lego igru shvaćaju vrlo ozbiljno. koje se njihovo igrati ozbiljno.  Ako se i dalje osjećate malo čudno i smatrate da je riječ o određenoj vrsti opsesije, potražite knjigu Jonathana Bendera Lego A Love story o autorovoj ˝vezi˝ s Lego kockicama. Lego se uspješno suočava i s još  jednim dugoročno opasnim izazovom. Riječ je o neumoljiv usponu računalnih igara koje su postavile velik pritisak na tradicionalnom tržištu igračaka. U 2013, na tržište su puštene tri igre nastale na bazi Lego Legends of Chima, prva je dostupna na web stranici Lego i za iOS, druga igra može se igrati na PlayStation Vita i Nintendo 3DS dok se treća igra online. Lego Star Wars je serija video igra temeljena na se na istoimeno liniji proizvoda po uzoru na Star Wars filmove. Svoje video izdanje ima i Lego Gospodar prstena, Hobit te mnoga druga Lego izdanja.  

Lego na filmskom platnu
Lego Legends of Chima televizijska je serija napravljena na Lego temu i objavljen u 2013. Chima je zemlja u kojoj žive antropomorfne životinje u miru jedni s drugima sve dok sukob  ne izazove građanski rat  19 životinjskih plemena. Životinje se bore za kontrolu nad prirodnim resursima pod nazivom CHI, snažan element koji je ujedno i izvor života i potencijal uništavanja. Samo nekoliko hrabrih junaka u Chima razumjeti pravu narav CHI-a i oni su glavni junaci ove serije. Lego City je tema pod kojima su Lego građevinski setovi pušteni na tržište. Kao što ime sugerira, temelji su na gradskom životu, s modelima koji prikazuju gradske i hitne službe , zračne luke, željezničke postaje, graditeljstvo i civilne usluge. Potvrđeno je da će se serija nastala po uzoru na Lego City biti prikazana u u Velikoj Britaniji na CBeebies krajem 2016. U 2014. u kina je stigao i Lego film koji prati Emmeta, običnu i potpuno prosječnu Lego figuricu koji uvijek poštuje pravila. Zabunom, Emmeta prepoznaju kao izvanrednu osobu i kao ključ za spas cijelog svijeta. Lego je pravi obiteljski film koji spaja popularne strip junake i likove u priči koja je jednako zanimljiva svim uzrastima. Animacija je iznimna, a film broji ukupno 15 080 330 Lego kockica.

>>GALERIJA: Lego kockice stižu u Zagreb

Komentirajte prvi

New Report

Close