Nedostižni Harvard: Tek nekolicina Hrvata studirala na prestižnom sveučilištu

Autor: Ksenija Puškarić , 18. travanj 2008. u 06:30

Harvard pohađalo sedam predsjednika SAD-a, 30 nobelovaca, a ove godine primljeno je tek 7 posto kandidata, najmanje u povijesti

Na spomen imena jednog od najprestižnijih sveučilišta na svijetu, Harvarda, svi se ambiciozniji studenti, postdiplomanti, asistenti, profesori, ali i oni koji će to tek postati, na trenutak zamisle kako bi bilo studirati tamo. Da između Hrvatske i Cambridge, Massachusettsa nema velike bare i izdašne školarine, broj naših studenata na Harvardu bio bi mnogo veći. Što se znanja tiče, mnogi od tih naših ljudi bez problema bi se uklopili u buduće biznismene, kongresnike ili predsjednike najjače svjetske sile. Broj Hrvata koji su se obrazovali na tom prestižnom mjestu nije velik. Tek nekolicina sretnika mogla si je priuštiti taj luksuz, a oni najradišniji svojim su radom zaslužili status studenta Harvarda. Jedan od njih bio je i Ivan Krstić, direktor projekta “One laptop per child”. Inače, Harvard je osnovan davne 1636. i smatra se najstarijom obrazovnom institucijom u SAD-u. Između ostalog, poznat je i po tome što su sedmorica predsjednika SAD-a studirala tamo, dok je čak 30 bivših studenata primilo Nobelovu nagradu u različitim disciplinama.

Kvote se smanjuju
Slogan Harvarda je “Veritas” što znači istina, a boja koja predstavlja sveučilište je “crimson”, tj. boja trule višnje. Sve što predstavlja sveučilište danas je tako obojeno “trulom višnjom”, kao na primjer majice i drugi odjevni predmeti s logom, dresovi, bilježnice, olovke, novčanici, privjesci, zastave, štit, čak i posjetnice. The Harvard Crimson ime je lokalnog dnevnog lista, te sportskog tima. Na sveučilištu je danas zaposleno oko 2400 profesora, a ima oko 6715 studenata na diplomskom i 12.424 na postdiplomskom studiju. Kvote na sveučilištu smanjuju se iz godine u godinu. Ove je godine primljeno tek 7,1 posto prijavljenih kandidata, najmanje u povijesti. Tek svaki 17. dobio je priliku za diplomu Harvarda. Sve to zbog smanjenja financijskih poticaja koji se dodjeljuju posebno nadarenim studentima. Godinu prije primljeno ih je nešto manje od 9 posto. Zbog toga je magazin US News and World Report u godišnjem izvješću “America’s Best Colleges 2008” istaknuo je Harvard kao najizbirljivije sveučilište u Americi, ali istodobno i drugo najbolje u SAD-u (Princeton je prvi). Najveći broj studenata studira na The school of business, slijedi takozvano javno zdravstvo (public health) pa strojarstvo, pravo, obrazovanje i medicina. A da bi studirali na jednom od fakulteta na Harvardu, morate biti veoma nadmoćni u svom znanju naspram ostalih potencijalnih kandidata. Čak i tada računajte da uvijek postoji netko, možda sedmogodišnji Indijac, koji vam po svom znanju može parirati u svakom trenutku. Ako niste jedan od sretnika koji je znanjem i radom zaslužio stipendiju, računajte da godina dana na nekom od studija stoji oko 30-ak tisuća dolara (bez obzira na pad dolara, cifra nije zanemariva), što pokriva cijenu nastave, smještaja u domu, udžbenika, hrane itd.

Što treba imati potencijalni student Harvarda? Prema nekima, njegove ili njene osobine oprečne su do srži. Traži se jaki intelekt, ali i osoba koja čvrsto stoji na zemlji, netko samouvjeren, ali i ponizan, nadaren za sport i umjetnost, koji voli stručnu literaturu, ali i prozu i poeziju, a ne bježi ni od znanstvene. Mora biti i vođa i srdačni sljedbenik, s istim se žarom mora zanima i za senzacionalističke časopise i djela klasične literature, mora biti spreman sate i sate provoditi kao književni moljac u biblioteci, a ostatak večeri u bučnom i smrdljivom tulumu na kojem nema mjesta za velike skrupule. Jednako tako mora se osjećati ugodno u fraku i/ili večernjoj haljini u najskupljem i najprestižnijem francuskom restoranu, imati sve manire u malom prstu, poznavati vrhunska vina i bez ustručavanja diskutirati o stanju u Iranu, Sjevernoj Koreji, Bliskom istoku ili na Kosovu, najnovijoj izložbi konceptualne umjetnosti i pritom zbijati politički korektne šale kako bi zadivio sve oko sebe. No ne treba zaboraviti da isti taj student mora s istim žarom gledati najnoviji i najgluplji reality uradak na TV-u, grabeći pritom bez obzira na kalorije žlice najukusnijeg sladoleda, u najofucanijoj pidžami iz šestog razreda, jer će ih ionako sutra potrošiti na sportskim terenima.

Dobrodošlica za superjunake
Drugim riječima, ako ste superjunak ili nadričovjek, Harvard će vam poželjeti dobrodošlicu!“Administrativne pogreške” u prijamu studenata moguće su i neizbježne, ali prema ostalim “superima” i “nadrijima” zanemarive. No čak i ako jeste jedan od “tih”, vaš harvardski indeks ne znači da ste nešto posebno niti da ste prihvaćeni, za to se sami morate izboriti. Budući da vas na putu između potencijalnog kandidata i studenta čeka ozbiljan intervju, upućeni kažu da je bolje ostati vjeran sebi, a ne mjesecima unaprijed gutati tisuće stranica grčkih filozofa, ezoteričnih klasika ili biografija američkih predsjednika… Ako niste “it”, neće vas primiti, a pritom vas neće izvući ni poznavanje “Prava naroda” Johna Rawlesa. Pomaže jedino vjera u sebe i predani rad. Ovo su preporuke kojih se dobro držati i po kojima treba živjeti. Ako ste dovoljno ambiciozni, znate što želite i znate pokazati svoje potencijale, ni ocean, ni školarina, ni smanjenje broja primljenih kandidata neće vas spriječiti da postanete alfa-beta-gama (ili što već) u studentskom domu na Harvardu.

Kako se pripremiti za Harvard

Pripreme u trudnoći
Prislanjanje Tolstoja ili Heideggera na trudnički trbuh ne pomaže (prokušana metoda, kažu neke majke)

Odjeća ne čini čovjeka
Petogodišnjak u harvard majici neće nužno postati student

Gotovina ili kreditna kartica
Ne podmićujte osmogodišnjaka da čita grčke klasike kako bi postao kandidat za Harvard, samo će vas zamrziti

Odbacivanje američkog predsjednika
Odreknete li se Busha, studenta Yale-a, viza za Harvard nije zajamčena

U zdravom tijelu zdrav duh
Sposobnost bavljena sa 16 sportskih disciplina nije jedna od osobina potrebna na Harvard

Privatni učitelj
Djetetu ne treba privatni učitelj po cijeni najskupljeg lcd televizora da bi razvio intelektualne sposobnost za Harvard, kupite mu enciklopediju sa slikama

Ocjena
Petice su poželjne, ali nisu preduvjet. Prolazi i četvortka iz tjelesnog

Altruizam
Da, izdašne donacije su dobrodošle, novac za novu zgradu uvijek dobro dođe…

Preporuke
Uvlačenje profesorima da zbog preporuka nije nepreporučljivo, posebno ako su bez pokrića

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iva RUŽIĆ- prva međimurka na HARVARDU ! Više na emeđimurje…..

New Report

Close