Ljubimci u Hrvatskoj još uvijek bez zdravstvenog i posmrtne pripomoći

Autor: Ivan Delaš , 14. svibanj 2009. u 22:00

Hrana, voda i kućica odavno nisu dovoljne prosječnom vlasniku ljubimca. Hrvatski osiguravatelji, veterinari, ugostitelji nisu do kraja prepoznali potencijal nove trendove ‘industrije’ za ljubimce

Od pradavnih vremena je postojala uska povezanost između čovjeka i životinja. Mačke su egipćani obožavali, zmija je i dan danas simbolom medicine, riba kršćanstva (iako ne nužno zlatna ribica), a pas vjeran pratitelj koji je u datom trenutku spreman dati i život za vlasnika i umijesto njega primiti gelere od bombe. Da dalje ne nabrajamo kao papiga.

Kakav pas takav vlasnik
Sve navedene životinje uz brojne druge, a koje ipak moramo spomenuti, poput kunića, hrčka, a u novije vrijeme svisca i tvora redom dijele krov nad glavom i obiteljsku situaciju sa svojim vlasnicima. I rituale, šetnje pa čak i modne detalje tipa karirani kaput ili kabanica. Često primjećujemo i sličnost karaktera između ljubimca i vlasnika (‘kakav pas takav i vlasnik’, ‘ona ti je vjerna k’o i njena mačka’, itd.), a zateknemo i pokoju simpatičnu damu u zlatnim godinama kako šeta parkom i ponosno nosi minival kao i njen pudl.Donedavno su neki od ljubimaca bili i redovitim, upornim gostom za mirisnim trpezama i dijelili s ljudima i hranu, a onda su ih kompanije zaskočile prilagođenom hranom, suhom hranom, keksićima i čokoladama, umotanim od samog svisca. I za jednog legvana se u specijaliziranim trgovinama može naći svježa porcija kukaca. Ma sve do disko kugle za akvarij i kola za tjelovježbu nervoznog hrčka. Manikura, pedikura, češljanje i šišanje pred brojne izložbe, hoteli uz puni pansion i sistematski pregledi, također su se polagano uvukli u natrpani kalendar životinjskih sustanara između mijaukanja, mahanja repom ili kreštanja za još jednim krekerom.

Osiguravanje ljubimaca je biznis
Stoga i nije čudno da su se za novi lifestyle naših prijatelja zainteresirale i osiguravajuće kuće. A vlasnici su, uglavnom u svijetu, obzirom da tržište nije dovoljno razvijeno u Hrvatskoj, sa zadovoljstvom odgovorili na njihovu ponudu. Jer uz početnu cijenu ljubimca koja se ponekad mjeri i u tisućama eura, plaćati papire, registracijske čipove i putovnice, cjepljenje i hranu nije jeftino. Ljubimac osim ljubavi i pažnje košta i novca. A sve češće bolesti koje su, vjerovalo se, bile isključivo rezervirane za ljude postale su i dijelom psećih i mačjih života. Isto kao što mi strahujemo od ptičje ili svinjske gripe, tako i Bandićev labrador, dahćući, uzlupanog srca s nervozom iščekuje rezultate lokalnih izbora, a Ciganovićev tvor neupućen umire od straha kad ovaj izvuče injekciju botoxa. U svijetu tako, primjerice u Nizozemskoj, psi i mačke tradicionalno imaju zdravstveno osiguranje, a obzirom na brojku od preko 750 tisuća kunića koji su se udomaćili u kućanstvima nizinske države, tvrtka znakovitog imena – Petplan je i za njih omogućila otvaranje police životnog osiguranja. U Petplanu su procijenili da je u zemlji u kojoj sve zajedno mačaka, pasa i kunića ima preko 6 milijuna izdavanja polica isplativo za obje ugovorne strane, te uz dosadašnjih sto tisuća dlakavih osiguranika očekuju rast tržišta po stopi od deset do dvadeset posto na godišnjoj razini. Tako se cijena police za spomenute kuniće kreće od šest do petnaest eura ovisno o vrsti paketa koji uz veterinarske troškove, lijekove i cijepljenja može uključivati specijalističke preglede u inozemstvu te preuzimanje troškova pogreba, po čemu se Hrvatska također, uglavnom zbog platežne moći građana i malog tržišta, razlikuje od već pomalo ustaljene prakse u svijetu, a o čemu će biti riječi poslije.

Opcije osiguranja
U Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sjedinjenim državama, dakle razvijenim tržištima, osiguravajuće kuće nude i police za ptice, hrčke i životinje iz egzotičnih krajeva, a također isplaćuju i troškove oglašavanja u slučaju da je ljubimac izgubljen ili ukraden, te u slučaju kada je nanesena šteta trećoj osobi, odnosno kada ljubimac prouzroči nesreću ili ozlijedi nekoga. Upravo je potonja opcija osiguranja bila najčešća i gotovo jedina opcija u Hrvatskoj. Ako pod kućne ljubimce ne računamo krave, telad, junice i svinje. Ipak, u posljednje vrijeme, iako je kod nas rijetkost da se vlasnik odluči osigurati ljubimca, osiguravatelji ipak nude određene police koje se odnose na zdrave, čistokrvne pse i mačke s rodovnikom od šest mjeseci do navršenih osam godina starosti, ali od isključivo osnovnih rizika u koje spadaju: uginuće, prinudno ubijanje zbog bolesti i nesretnog slučaja kao i od dopunskog rizika, odnosno osiguranja mačke ili psa na izložbi. Tako se, primjerice kod Euroherca na čistokrvnog psa vrijednog 10 tisuća kuna plaća godišnja premija za osiguranje od osnovnih rizika od 367 kuna, a za mačku 405 kuna. Premija se sniziti ugovaranjem franšize (sudjelovanjem osiguranika u šteti) i to za 10 ili 20 posto, a standardni popust za jednokratno plaćenje premije iznosi pet posto.Dakle, zdravstveno osiguranje u smislu veterinarskih usluga i hitnih intervencija još u nas ne postoji, kako smo rekli, zbog tvrdnje samih osiguravatelja kako nisu naišli ni na približno dovoljan interes da te opcije ponude pa i Croatia osiguranje zasada (razmišljaju o proširenju ponude isključivo na hitnu intervenciju veteranara u slučaju nesreće od slijedeće jeseni) nudi jedino police slične po karakteru i visini premija koje su navedene u slučaju Euroherca. Spomenuli smo podatak da osiguravajuće kuće u dijelovima svijeta pokrivaju i troškove pogreba kućnih ljubimaca. Priličnom broju vlasnika ljubimaca upravo nemogućnost dostojnog posmrtnog ispraćaja ljubimaca, ali uopće u Hrvatskoj, predstavlja puno veći proglem nego izdvojiti novac iz svog džepa u slučaju njihove bolesti. Jer ljudi se tokom godina emocionalno vežu i sa životinjama dijele uzajamnu ljubav i poštovanje, te ne mogu zamisliti da njihove suputnike nakon smrti, kako se to radilo u prošlosti, oderu, a tijela im samelju i kuhaju u velikim kotlovima, odnosno iskoriste za proizvodnju sapuna i kozmetičkih preparata, pasta za zube ili svijeća, lakova i industrijskih ljepila. U svijetu tako ne samo da postoje groblja za kućne ljubimce, nego su i posebno označena, uređena i uključuju i kamene spomenike o kojima se vodi pažnja, na kojima bivši vlasnici često upale i svijeću u spomen na sve trenutke radosti koje im je njegov ljubimac pružio. U Njemačkoj tako pseći pogreb izgleda praktički jednako kao i ljudski, uz iznimku da ipak nema svećenika i posmrtnog govora. Same cijene grobova variraju od 50 do 800 eura. Uz sahranu se, također nudi i opcija kremiranja i pohranjivanja pepela u urnu.

U Rijeci jedino groblje ljubimaca
U Hrvatskoj, doduše postoji jedno groblje. U Rijeci i datira još iz 19. stoljeća te je čak i starije od londonskog i pariškog. Međutim, posljednjih nekoliko godina svoju osnovnu funkciju, funkciju ukopa više ne obavlja. U Zagrebu se već gotovo dvadeset godina traži pogodna lokacija, ali nakon otpora građana da se ono podigne na Zelenoj magistrali, a zatim i kod Čulinečke ulice, groblje za ljubimce i dalje čeka na početak gradnje. Najnovija opcija je da ono bude smješteno pored azila za kućne ljubimce u Dumovcu, ali još je uvijek mrtvo slovo na papiru. Vlasnicima su stoga ostavljene samo dvije mogućnosti – spaljivanje ljubimaca preko ovlaštenih veterinarskih stanica koje surađuju s tvrtkom Agroproteinka koje je u začetku ili ilegalno sahranjivanje. Vlasti svjesne da vlasnicima nisu ostavile previše mogućnosti pa ih oni ipak zakapaju, savjetuju da preminulog ljubimca omotaju u plastičnu vrećicu i zakopaju ga duboko u jamu koju su prethodno obložili vapnom (zbog smanjivanja mogućnosti da ostatke otkopa druga životinja i proširi potencijalnu zarazu). U svijetu je uvriježeno pravilo da se metropolom smatra grad koji svojim stanovnicima nudi široki spektar raznovsnih usluga i mogućnosti, te je domom niza manjih tvrtki koje popunjavaju niše koje nisu interesantne velikima, koje se najčešće koncentriraju na veće segmente. Obzirom da Zagreb teži biti jednom od metropola, a Hrvatska vapi za sposobnim poduzetnicima koji su sposobni uvidjeti u čemu leži zaradi, možemo s pravom očekivati da će u doglednoj budućnosti i problem zdravstvenog osiguranja ljubimaca i njihov ispraćaj s ovog svijeta biti uređen na način koji će zadovoljiti sve strane.

Virtualno

Portali-groblja
U nedostatku osiguranog prostora groblja u Hrvatskoj na kojem bi ožalošćeni vlasnici mogli na svojstven način komunicirati sa nepovratno izgubljenim ljubimcem, u svijetu i u susjedstvu se se na internetu pojavili portali – groblja kućnih ljubimaca. Na njima vlasnik može postaviti sliku svog preminulog životinjskog prijatelja, bez obzira kojoj je vrsti pripadao, te mu zapaliti virtualnu svijeću i ispratiti ga uz riječi ili pjesmu posvete.

Hoteli i frizeri
Uz veterinarske usluge u zemlji koje još uvijek ne pokriva osiguranje, ipak postoji cijeli niz usluga, ali isključivo za pse i mačke. Tako ih se može po cijeni u prosjeku od 80 kn dnevno za pse i 50 kn za mačke ostaviti u jednom od hotela za ljubimce, te odvesti na šišanje čija cijena varira između 120 i 150 kuna, obzirom na to da li uključuje i pranje i sušenje, te na samu veličinu ljubimca. Također, sve više hotela na poznatim jadranskim turističkim destinacijama dopušta mogućnost ‘ugošćavanja’ ljubimaca.

Najzaštićeniji

Duševna bol u pasa
Da li Bandićev labrador dahčući, uzlupanog srca s nervozom očekuje rezultate lokalnih izbora, ima li mačka Sunčice Lalić depresiju, strahuje li tvor Nevena Ciganovića starenja? Česte bolesti do sada rezervirane za ljude pogađaju i kućne ljubimce. Što ste imućniji, to je potencijalna duševna bol vašeg ljubimca veća.

Nizozemski kunići najzaštićeniji
Impresivna je brojka od oko 750 tisuća kunića koji žive u Nizozemskoj, pa je tvrtka znakovitog imena Petplan za njih omogućila otvaranje police životnog osiguranja. Kako nizozemci kao ljubimce drže čak 6 miliona mačaka, pasa i kunića tržište polica osiguranja raste od deset do dvadeset posto godišnje, Petplan je dobro ocijenio da je to potencijalno vrlo unosan posao za obje ugovorne strane. Cijena police je šest do petnaest eura za kuniće, a u tom rasponu osigurani kunić ima od lijekova i obveznih cijepljenja do specijalističkih pregleda u inozemstvu i plaćanja troškova pogreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close