Kvalitetna vještina govorništva studentima otvara mnoga vrata

Autor: Marta Duić , 25. lipanj 2015. u 22:00
Luka Buntić, član Debatnog kluba/Petar Glebov/PIXSELL

Debatni klub prvi put organizira besplatnu Govorničku školu za studente.

Većina studenata danas ima problem sa komunikacijskim vještinama te iznošenjem argumentiranih stavova. Unatoč činjenici da obrazovni sustav pruža odlična teoretska znanja, problem predstavlja manjak prakse i interakcije studenata o stručnim pitanjima, a Debatni Klub Ekonomskog fakulteta u Zagrebu se trudi to promijeniti. Osnovni cilj Debatnog kluba je promicanje kulture dijaloga među studentima i poticanje argumentirane rasprave kroz debate, a okuplja studente pretežito s Ekonomskog fakulteta, no ima i članove i s Fakulteta političkih znanosti, Učiteljskog i Grafičkog fakulteta.

˝Nastojimo popularizirati debatu kroz organizirane rasprave o aktualnim temama na kojima često sudjeluju relevantni stručnjaci˝, pohvalio se Luka Buntić, jedan od članova Debatnog kluba. Trenutno se bave organizacijom prve po redu Govorničke škole koja će se održati u Crikvenici od 23. do 25. listopada 2015. Buntić ističe kako će Govorničku školu polaziti 30 studenata koji će tijekom tri dana slušati predavanja vodećih domaćih stručnjaka iz područja komunikologije te steći teoretska i praktična znanja o komunikaciji te javnom nastupu i govorništvu. Osim predavanja, svaki će se dan održavati i tematska druženja, a bit će organizirano i razgledavanje grada s ciljem povezivanja studenata.

˝Sličan projekt organizirao je Filozofski fakultet no ta Govornička škola bila je za učenike srednjih škola i naplaćivala se. Dodatna vrijednost našeg projekta leži u tome što će sudjelovanje biti potpuno besplatno te ćemo trošak smještaja sa punim pansionom u potpunosti pokriti zajedno sa našim sponzorima˝, kaže Buntić. Cijeli proces razvitka ideje je trajao nekoliko mjeseci, kako kaže Buntić propitkivali su stavove studenata i osoba iz javnog i realnog sektora o tematici. Budući da su nailazili isključivo na pozitivne reakcije odlučili su se okupiti studente koji bi radili na projektu i podijelili posao po timovima. U ideju su uključeni članovi Debatnog kluba EFZG koji su osim što debatiraju na tjednoj bazi podijeljeni u funkcijske timove. Debatni klub ima timove za PR & Marketing koji se bavi planom promocije projekta i kreira medijsku sliku projekta, tim za prodaju koji dogovara suradnju sa poduzećima i drugim organizacijama te tim za ljske resurse koji organizira edukacije za članove i stvara sinergijski učinak svih timova.

Buntić kaže da svaki od 25 članova Kluba daje svoj doprinos, no glavna odgovornost realizacije projekta je na voditeljima timova, odnosno članovima Upravnog odbora.  Jedan od predavača, Kristijan Sedak pomogao je strukturirati program Govorničke škole na kojoj će polaznicima prenijeti svoje iskustvo koje je stekao kroz godine. ˝Svi polaznici moći će samostalno prepoznati elemente kvalitetne komunikacije i zamke. Nadalje, bit će sposobni samostalno i uvjerljivo prezentirati i javno nastupati te kritički promatrati informacije koje primaju. Po završetku Škole bit će organizirano izlaganje sudionika, upotreba stečenog znanja te proglašenje najboljeg govornika kojeg čekaju vrijedne nagrade˝, ističe Buntić i tvrdi da je danas u gotovo svim profesijama bitno ostaviti dobar dojam na sugovornika ili grupu.

Poručuje da se uz kvalitetnu vještinu govorništva otvaraju mnoga vrata jer znate sažeto i kvalitetno prenijeti vlastita znanja o tezi o kojoj se raspravlja. ˝Najbitnije je okupiti tim studenata koji su spremni odvojiti svoje slobodno vrijeme kako bi postigli određeni cilj. Jako je bitno umrežavanje studenata sa različitih fakulteta. Ukoliko vjerujete u svoj projekt, onda vam nije problem prenijeti taj optimizam na nadležne institucije i potencijalne sponzore˝, zaključio je Buntić.

Komentirajte prvi

New Report

Close