Karl Lagerfeld prezire životinje, debeljuce i Heidi Klum

Autor: Ozren Podnar , 13. srpanj 2009. u 22:00

Nisam dermatolog, no ne bih volio imati kožu poput Seala; moja izgleda ljepše od njegove, koja je prekrivena kraterima kaže Lagerfeld

Dobro su pogodili producenti francuskog crtanog filma Totally Spies (Potpuni špijuni) kad su modnog genija Karla Lagerfelda angažirali da podari glas jednom od likova. Chanelov i Fendijev dizajner je zvukovno oživio Fabua, zlikovca iz crtića utemeljenog na uspješnoj tv-seriji. U skladu s ugledom “modnog zlikovca”, kojeg je Nijemac stekao nizom nedavnih istupa.Dok je ovo prvi Lagerfeldov nastup u animiranoj produkciji, njegova je modna kuća Chanel zadnjih mjeseci višekratno dolazila pred kinematografsku publiku, od filma Coco Chanel & Igor Stravinsky, kojim je zatvoren ovogodišnji festival u Cannesu, do filma Coco Before Chanel (Coco prije Chanela), u kojemu naslovnu ulogu igra Francuskinja Audrey Tautou. Upravo je ona bila jedna od žrtava Lagerfeldove žaoke. Upitana prošlog mjeseca nosi li često Chanelove artikle, nevješto je odgovorila. “Ponekad. Evo ovog sam jutra obula čizme za kišu.” Lagerfelda je uvrijedilo što ona ne nosi više proizvoda s njegovom markom, kao i što ne poznaje dovoljno Chanelov proizvodni program.“Koliko znam ni ne proizvodimo čizme za kišu. Sad više ne moram biti fin prema njoj”, ispalio je Nijemac, poentiravši: “Da sam prije to čuo, bio bih predložio producentima da umjesto nje za glavnu ulogu postave Penelope Cruz.”

O.K. je derati životinje
Žrtva Lagerfeldovog zlobnog jezika bila je i njegova sunarodnjakinja, glasovita manekenka Heidi Klum. “Ona je preglomazna da bi nosila revije”, ocijenio je u veljači ovu majku troje djece.Prošlog je mjeseca napravio korak dalje, ustvrdivši da je Heidi za njega anonimka.“Ne znam tko je ona. Ovdje u Francuskoj nikad nije bila poznata. Ni Claudia Schiffer je ne poznaje.” Nije poštedio ni Heidinog supruga, tamnoputog pjevača Seala, obrušivši se na njegov ten. “Nisam dermatolog, no ne bih volio imati njegovu kožu. Moja izgleda ljepše od njegove, koja je prekrivena kraterima.” Tipično bezobzirno od Lagerfelda, koji je smetnuo s uma (ili ne zna) da Seal boluje od lupusa eritematosusa, autoimune bolesti koja izaziva oštećenja kože. No, animozitet koji modni guru s napudranim konjskim repom i crnim naočalama osjeća prema spomenutim estradnim zvijezdama nije ništa prema stavu o životinjama koje modna industrija kasapi radi krzna. “Ljeti spavam ispod pokrivača od bijelog hermelina, a zimi pod samurom”, odgovorio je na pitanje o opremi svog kreveta. “Ubijanje životinja radi krzna je opravdano, jer krzno dolazi od zvijeri koje bi ubile nas samo da mogu.” Krvoločni zečevi, hermelini i polarne lisice samo vrebaju na našu vrstu, ali tu je Lagerfeldova industrija da nas obrani. “Smiješno je uopće potezati temu nošenja krzna u svijetu u kojemu je normalno jedenje mesa”, dodao je. “Ja osobno ne nosim krzno i rijetko jedem meso, ali znam da lovci na sjeveru žive od lova na krznate životinje, jer ništa drugo ne znaju raditi.” Iako je dometnuo da bi životinje trebalo ubijati što je nježnije moguće, nije se spasio od ogorčenosti društava za zaštitu životinja. “Karl Lagerfeld je modni dinosaur koji je izvan doticaja sa stvarnošću baš kao što su njegova krzna izvan mode”, komentirala je predstavnica pro-životinjske organizacije PETA.“Ne poznaje činjenice. Većina krzna ne dolazi od lovaca, kako on sugerira, već s kineskih farmi krzna. Tamo nikakav zakon ne štiti milijune životinja, koje rutinski premlaćuju i deru žive.”Lagerfeld je daleko od političke korektnosti i kad se radi o ljudskom zdravlju. Zadnjih je godina, na apel brojnih liječnika koji tvrde da prizori supermršavih manekenki pogubno utječu na psihu potrošača, dobar dio modne industrije pristao koristiti mrvicu normalnije djevojke u revijama i reklamama.

Iako se mladi trude izgledati poput svojih idola pa gladuju ili opsesivno vježbaju, Lagerfeld smatra da modna industrija ne bi trebala odustati od mršavih manekenki. “U Francuskoj je manje od 1% stanovnika premršavo, ali zato je 30% mladih predebelo. Radije se pobrinimo za bezbroj predebelih, nego za onih 1% ostalih”, poručio je, odbijajući tezu da koštunjave manekenke doprinose razvoju poremećaja prehrane. Glasnogovornica britanske organizacije za borbu protiv poremećaja prehrane, Beating Eating Disorder, zaključila je da su Lagerfeldove riječi “vrlo tužan odraz stavova koji vladaju u modnoj industriji.” “Kaiser Karl”, kako ga zove modni tisak, rođen je i odrastao pod zlatnim zvonom, što donekle objašnjava njegov izopačeni sustav vrijednosti. Još je kao dijete bio nemoguć te je kao četverogodišjak tražo roditelje da mu dodijele osobnog slugu.Njegov je otac Otto bio bogati biznismen koji je u Njemaču uvozio kondenzirano mlijeko. Majka mu je bila ekscentrična žena koja mu je, na pitanje čemu služi daska iznad jezerca pred kućom, odgovorila, “da bi zlatna ribica ako poželi mogla izaći i prošetati.” Već dvije godine nakon što je kao 19-godišnjak obavijestio mamu da napušta Hamburg i seli u Pariz, osvojio je nagradu za dizajn kaputa. Odmah ga je angažirala modna kuća Balmain, gdje je ostao dok nije primio ponudu od Chloéa, koji ga je pozvao da osmisli inovativnu liniju luksuzne odjeće.

Daroviti razmaženko
Ključan korak u karijeri napravio je 1982., kad je imenovan glavnim dizajnerom Chanela za visoku modu. Njegov se redizajn sjajno poklopio sa sve većom gladi nove klase mladih menadžera za statusnim simbolima. Yuppieji širom svijeta uhvatili su se za Cocove ponosne i vesele modele. Kratki vuneni kaputići i šik odijela poprskana zlatom i draguljima dobili su mali dodatak u vidu motorističkih čizama, vrućih hlačica i slušalica. Kompanija krije svoje poslovne rezultate, no financijski znalci procjenjuju da ostvaruje godišnji promet od 2,3 do 3 milijarde doolara, zgodna svota za privatnu kompaniju. Osim za Chanel, Karl dizajnira kapute za Fendi pod istoimenom etiketom, a 1984. je lansirao i vlastitu etiketu. Iako se zadnjih mjeseci šuška da mu Chanel neće produžiti ugovor za poziciju koju drži četvrt stoljeća, njegovu energiju i izdržljivost ne valja podcijeniti. Ako je uspio preporoditi klasičnu modnu kuću, ne udaljivši je od izvornog duha, sigurno će smisliti nešto novo i bez Chanela.

Izbor genijalca

Odbacio ljubav zbog karijere
Iako su u opticaju glasine o njegovoj ljubavnoj vezi s avangardnim dizajnerom Jeremyjem Scottom, Karl je samac sve od smrti svog bliskog prijatelja Jacquesa de Baschera prije 20 godina. Lagerfeld ne priznaje da se radilo o homoseksualnoj vezi. “To je bio odnos koji je nemoguće ponoviti. Nije to bila tjelesna veza, nego nešto iznad toga.” Možda je tako bilo suđeno. Kad je imao 50 godina, njegova mu je gatara prorekla da će morati birati između obitelji i karijere. “Ne možeš imati oboje”, navodno mu je kazala.

Komentirajte prvi

New Report

Close