Inin program stjecanja znanja mlade vodi do zaposlenja

Autor: Marta Duić , 04. travanj 2015. u 12:44
Troje bivših 'Growwwovaca' i današnjih zaposlenika Ine; Alen Kiš, Iva Atlija i Dino Lučan/Željko Lukunić/PIXSELL

Svi koji vole izazove neka se svakako prijave i neka se ne boje selekcijskog postupka, poručuju bivši pripravnici.

Već šestu godinu zaredom Ina zapošljava mlade stručnjake na pripravnički staž kroz program Growww, na čije su se pokretanje odlučili vođeni uvjerenjem kako su obrazovani, talentirani i motivirani zaposlenici ključ uspjeha za nove poslovne izazove.

 

Kiš

Radna okolina je šarolika, imam mnogo kolega od kojih imam priliku učiti

Dosadašnji Growww natječaji doživjeli su uspjeh s više tisuća prijava, a u proteklih pet godina u sklopu programa, Ina je zaposlila više od 400 visokoobrazovanih pripravnika. Troje bivših Growww-ovaca i današnjih zaposlenika Ine, Iva Atlija, Dino Lučan i Alen Kiš za Growww su se odlučili kako bi stekli nova znanja i kompetencije. Iva Atlija je završila Pravni fakultet, trgovački smjer i sada je na postdiplomskom specijalističkom studiju trgovačkog prava i prava društava, a u Ini je zaposlena od rujna 2013. Dino Lučan, koji je član Ininog tima već duže od tri godine, u Dubrovniku je završio tadašnju američku visoku školu za menadžment i tehnologiju uz specijalizaciju u ljudskim resursima, a na Growww se prijavio 2011. godine.

Alen Kiš je završio naftno rudarstvo na Rudarsko geološko naftnom fakultetu (RGN), a u Ini radi već dvije i pol godine kao ležišni inženjer. "Growww program traje godinu dana, a novi pripravnici u Inu stižu svake godine početkom rujna. Svaki pripravnik je zaposlen na određeno radno mjesto te ga se u prvim danima upoznaje s njegovim zaduženjima. U mom slučaju, pripravnički staž sam odradio u Sektoru upravljanja ljudskim resursima u službi koja surađuje sa segmentom djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Kroz godinu dana pripravničkog staža sudjelovao sam u raznim edukacijama kroz koje sam se imao priliku upoznati s općim poslovanjem Ina grupe", pojašnjava Dino Lučan, Inin vodeći specijalist za ljudske resurse. 

 

400i više

pripravnika Ina je zaposlila u sklopu program Growww

Šira slika
Kroz program poslovne edukacije, pripravnici su se, stoga, upoznavali sa ˝širom slikom, ne samo Ine, nego i naftne industrije općenito˝, a nakon pripravničkog rada na zadanu temu zaposlili su se u organizacijskim jedinicama unutar kojih su i odradili pripravnički staž. Iva Atlija zaposlena je u Službi osiguranja usklađenosti s regulativom koja se bavi revizijom poslovanja Ininih organizacijskih jedinica i provjerom usklađenosti poslovanja s pravilima tržišnog natjecanja. "Sudjelovala sam u pisanju izvješća, pregledu dokumentacije, istraživala sam mjerodavna tržišta i praksu nadležnih tijela. To je relativno neistražena grana prava u Hrvatskoj, stoga je posao bio veoma izazovan, ali ujedno i odlična prilika za stjecanje novih znanja, pogotovo uz kontinuiranu podršku mentora. To iskustvo, iako sam ga se na početku bojala, se pokazalo sjajno jer mi je upravo  rad u praksi omogućio stjecanje novih znanja i njihovu primjenu u praksi", kaže Iva Atlija, specijalistica za osiguranje usklađenosti s regulativom.

 

Atlija

Posao je bio izazovan, ali i prilika za stjecanje novih znanja uz podršku mentora

Alen Kiš je u Growww program došao kao finalist Freshhh-a, međunarodnog virtualnog natjecanja koje se bavi tematikom naftne industrije, a u kojem već godinama sudjeluju i hrvatski studenti. Naime, svi finalisti Freshhh-a imaju priliku sudjelovati u Growww programu, a sve o prijavama na ovogodišnji Freshhh možete saznati putem Inine web ili Facebook stranice. "Bavim se matematičkim modelima protoka nafte u ležištu. U ovom poslu, glavni je cilj predvidjeti buduću proizvodnju nekog polja. Moja radna okolina je šarolika, imam mnogo mladih kolega, kao i onih starijih, od kojih imamo priliku učiti. Prema vlastitom iskustvu, naglasio bih kako je samo potrebno pokazati inicijativu i želju za učenjem jer znanja ima i svi ga bez problema dijele", tvrdi Alen Kiš, ležišni inženjer u Ini.

Odlični mentori
Lučan naglašava kako mu je iskustvo bilo sjajno jer mu je mentorica bila kolegica koja je prošla isti program godinu dana prije njega. Kako kaže, pratio ju je na sastanke i učio se poslu. "Iznenadio sam se koliko sam naučio u tih prvih godinu dana, program je koncipiran tako da mi postavljamo pitanja jer su proaktivnost i spremnost na izazove ono što se od nas očekuje. Nitko vam neće zamjeriti to što nešto ne znate jer ste vi tu da se upoznate s poslovanjem", poručio je Lučan.

 

Lučan

Iznenadio sam se koliko sam naučio u prvih godinu dana, znanje svi bez problema dijele

Složili su se da kroz obrazovanje pojedinac stječe kompetencije i predznanja koja mu olakšavaju procese kada dođe u poslovni svijet i kad krene graditi svoje radno iskustvo, ali teško je napraviti razliku između prakse i teorije jer bi one trebale ići ruku pod ruku. "Ina i Growww su sjajno organizirani, što je danas rijetkost i velika stvar. Ti znaš zašto si tu, kako trebaš raditi i što se očekuje od tebe. Ako nešto i ne znaš, imaš koga pitati i možeš se snaći u strukturi", kaže Kiš. Poručuju kako je Growww jedinstveni program, upoznaje te sa cijelom Ina Grupom i naftnom industrijom općenito, posao je dinamičan, a pripravnici rade poslove i sudjeluju u projektima ravnopravno s drugim kolegama u timu.

Još jedna pozitivna strana Growww programa su svakako i nova prijateljstva među pripravnicima koja se grade, ne samo kroz svakodnevni posao, nego i česta neformalna druženja i događanja na koja se rado odazivaju kako novi pripravnici, tako i one bivše generacije. ˝Svi koji vole izazove neka se svakako prijave i neka se ne boje selekcijskog postupka. Vjerujte u sebe i primijenite znanja koja imate s fakulteta," poručila je Atlija svim potencijalnim Growww-ovcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close