Hrvatski koncept zdrave prehrane za poslovnog čovjeka

Autor: Lidija Šeatović , 19. travanj 2012. u 22:00

Smart Food, odnosno ‘pametna hrana’ kako i sam naziv govori, novi je hrvatski koncept zdrave prehrane koji se od travnja može kušati u ponudi zagrebačkog restorana Bon Appetit

Iza zaštićenoga koncepta Smart Fooda stoje dvije uspješne žene, koje je spojila strast za kulinarstvom i zdravom prehranom, direktorica restorana Bon Appetit Marina Vojković i biokemičarka dr. Donatella Verbanac, docentica Odjela za međustaničnu komunikaciju Centra za translacijska i klinička istraživanja pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu, koja je znanstvenim osnovama došla do translacijske spoznaje biološki aktivnih spojeva u namirnicama koje se koriste u pripremi Smart Fooda. “Smart Food je primjeren ljudskom organizmu, njegovu metabolizmu te potiče pozitivne procese u našem tijelu i pomaže održavanju općeg zdravlja.

Takvom prehranom čovjek dobiva veću energiju bez osjećaja težine u želucu i nakon takvog obroka može nesmetano nastaviti sa svojim svakodnevnim radom, što je posebno bitno poslovnim ljudima i menadžerima, čiji radni dan traje dugo. Upravo im Smart Food obrok pruža mogućnost da jedu zdravo i kvalitetno i da nakon ručka mogu nesmetano nastaviti raditi punim elanom“, tumači Marina Vojković, koja je na razvoju Smart Fooda zajedno s docenticom Verbanac radila nešto više od godine dana.Smart Food tim kod pripreme svakog jela pomno vodi računa kako se i na kojoj temperaturi namirnice kuhaju kako bi se sačuvale sve nutritivne komponente. Posebna se pozornost pridaje upravo pronalaženju tih kvalitetnih namirnica, a i to je, doznajemo od Marine Vojković, izazovan posao. ”Većinu namirnica nabavljam od provjerenih dobavljača, sada već slobodno mogu reći i prijatelja jer s njima surađujem od prvog dana poslovanja restorana. Npr. batat nabavljam iz Višnjice gdje sam započela suradnju s inženjerom Bušićem, koji mi se obratio s molbom da mu napravim nekoliko recepata u kojima se koristi batat jer je započeo s velikom proizvodnjom te je želio ukazati na širok spektar korisnosti i načina pripreme navedene namirnice. Dio namirnica nalazim u vlastitom vrtu kao i u podnožju Medvednice gdje iz dana u dan nalazim nove biljke koje mi potiču izvrsne ideje za razvoj Smart Food proizvoda. Jedan od izvora namirnica je i vegetacija otoka Visa s kojeg redovito donosim motar, kadulju, kapare, smokve, limun i gorke naranče, dok me moja suradnica Donatella redovito opskrbljuje svim blagodatima koju nudi vegatacija Istre”, tumači Marina koju ćete u restoranu Bon Appetit redovito zateći u brainstormingu sa chefom Lackovićem i dinamičnim raspravama u kreiranju novih Smart Food jelovnika. Smart Food jelovnik uključuje maštovite delicije najneobičnijih kombinacija poput torte od maslinovog ulja koju će vam poslužiti uz kremu od limuna. Ova je torta napravljena uz dodatak najfinijeg, lagano voćnog i tek na dnu jezika gorkoga maslinovog ulja istarske bjelice. Sastavni dio jelovnika Smart Fooda su i funkcionalna pića koja se pripremaju od raznolikih kombinacije voća i povrća, koji ljudski organizam čiste od toksina.

Raznoliko i zdravo

Zaboravljene namirnice
Smart Food jelovnik gotovo nikada nije isti. Chef kuhinje Berislav Lacković reći će vam da je on baš poput živog organizma. Naime, sva Smart Food jela pripremaju se samo s namirnicima koje su dostupne upravo u razdoblju kada se koriste za nove kombinacije jela, pa ćete na meniju rijetko zateći jela identičnih sastojaka. Temeljni koncept Smart Fooda oslanja se podosta na mediteransku prehranu koja je sama po sebi dijetalna i zdrava, uz obilno korištenje maslinovog ulja, a zanimljivo je da su u nove “pametne” kulinarske kreacije uvedene i pomalo zaboravljene i izuzetno zdrave namirnice poput pira, heljde, leće, slanutka, rogača, boba, brašna od bijeloga kukuruza, amaratha, kvinoje i dr.

Komentirajte prvi

New Report

Close