Hawking osvojio ‘ruski Nobel’: 3 milijuna dolara potrošit će na unuka

Autor: Agencija VLM , 11. prosinac 2012. u 10:58
EPA

Novčanom će nagradom pomoći svojoj kćeri koja ima autističnog unuka, a možda kupi i vikendicu

Znameniti fizičar Stephen Hawking osvojio je 3 milijuna dolara vrijednu Posebnu nagradu za fundamentalnu fiziku, koju je ovog ljeta pokrenuo ruski fizičar i internetski mogul Jurij Milner. Hawkinga je nagradio nezavisni odbor fizičara kao što su Ed Witten i Alan Guth. Nima Arkani-Hamed, jedan od članova žirija, rekao je kako je Hawking "apsolutni velikan moderne fizike" s ogromnim zaslugama.

– Ushićen sam i počašćen što sam primio nagradu. Nitko se ne bavi fizičkim istraživanjima s namjerom osvajanja nagrade. Riječ je o užitku pronalaska nečega što nitko dotad nije znao. Unatoč tome, ovakve nagrade igraju važnu ulogu u pružanju javnog priznanja za postignuća u fizici – rekao je 70-godišnji Hawking za Guardian. Dodao je kako će novčanu nagradu potrošiti na pomoć svojoj kćeri koja ima autističnog sina, a možda će kupiti i vikendicu, iako ne ide često na odmore.

Nagradu 51-godišnjeg Jurija Milnera, koji je doktorirao fiziku, zovu i "ruski Nobel", a novčana je nagrada više no dvostruko veća od "pravog" Nobela. Druga razlika je u tome što Milnerovu nagradu u načelu mogu dobiti i mnogo mlađi znanstvenici od onih koji obično osvajaju Nobelovu nagradu jer u ovom slučaju nisu potrebni eksperimentalni dokazi za teoretski rad.

Komentirajte prvi

New Report

Close