FOTO: Uspješno lansirana raketa Proton u sklopu misije ispitivanja Marsa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2016. u 12:05
Foto: Reuters

Lansiranje je obavljeno kako je planirano, u 10.31 ujutro, u sklopu europske misije ExoMars 2016

Ruska raketa-nosač tipa Proton sa sondom za ispitivanje tragova plina na Marsu i modul za spuštanje Schiaparelli u ponedjeljak su uspješno lansirani s kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru, izvijestile su agencije. 

Lansiranje je obavljeno kako je planirano, u 10.31 ujutro, u sklopu europske misije ExoMars 2016 (Exobiology on Mars) u suradnji s Rusijom. Europa i Rusija krenule su u novu marsovsku avanturu u kojoj će na Crveni planet pokušati spustiti 'lander' Schiaparelli te posebnom sondom analizirati atmosferske plinove tog planeta u potrazi za trenutačnim oblicima života.

Zbog odustajanja Amerikanaca uslijed nedostatka budžeta Europska svemirska agencija ESA udružila se s ruskom agencijom Roscosmos.

Nakon više neuspjelih pokušaja u posljednjih nekoliko godina, misija ExoMars 2016 krenula je u ponedjeljak iz Bajkonura. U sklopu misije će se analizirati atmosfera Crvenog planeta i testiranje 'landera' Schiaparelli, demonstratora koji će stručnjacima omogućiti provjeru tehnologije za ulazak u atmosferu Marsa, različitih etapa kočenja i spuštanja u atmosferi te spuštanje na samu površinu planeta, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

Misiju ExoMars, koju čine oko tri tone teška sonda "Trace Gas Orbiter" (TGO) i modul za "ulazak, spuštanje i ateriranje" (EDM), koji je ime dobio po Giovanniju Schiaparelliju, talijanskom astronomu iz 19. stoljeća,  u svemir je ponijela ruska raketa-nosač tipa "Proton".

Ako sve prođe dobro, nakon sedmomjesečnog putovanja i prijeđenih 496 milijuna kilometara, EDM će se 16.  listopada odvojiti od sonde te se tri dana nakon toga spustiti na Crveni planet.

Komentirajte prvi

New Report

Close