Dobila sam uvid kako bi moj posao u budućnosti mogao izgledati

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. siječanj 2017. u 15:30
Studentica Bojana Đebro nadogradila je poslovna znanja i vještine u AD Plastiku

Najveću prepreku u zapošljavanju mladih predstavlja nedostatak praktičnih znanja koja najčešće ne mogu steći za vrijeme studiranja.

Prilika za zaposlenje, poručuju iz AD Plastika, izvor je samopoštovanja za svakog pojedinca, dok zapošljavanje osoba s invaliditetom ili osoba iz socijalno ugroženih obitelji kreira mogućnost  pružanja boljeg, kvalitetnijeg i ispunjenijeg života onima koji do toga teže dolaze. U sklopu toga AD Plastik, lider u proizvodnji plastičnih dijelova za automobilsku industriju, kao dio strategije razvoja društveno odgovornog poslovanja zapravo već dugi niz godina zapošljava osobe s invaliditetom, a na sudjelovanje u projektu Iskustvo zlata vrijedi rado su se odazivali i prijašnjih godina.

S prakse na posao
"Inicijativu Poslovnog dnevnika prepoznali smo kao jedan od načina senzibilizacije poslovne i šire zajednice o zapošljavanju osoba posebno ugroženih na tržištu rada. Praktično iskustvo i znanje iznimno su važni za mlade ljude i otvaraju i mogućnost zapošljavanja. Upravo je jedna od naših današnjih zaposlenica nekadašnja studentica koja je putem ovog projekta kod nas došla na praksu", poručila je rukovoditeljica zapošljavanja i administracije ljudskih resursa u AD Plastiku Megi Drezga Janković. Dodala je i da uključivanjem u razne društveno odgovorne projekte poput projekta Poslovnog dnevnika, AD Plastik nastoji i druge kompanije potaknuti na pridruživanje jer smatraju da se zajedničkim naporima može uvelike doprinijeti razvoju društva i okruženja u kojem posluju.

 

Đebro

Postala sam svjesna da treba svakodnevno raditi na sebi, razvijati vlastite vještine i komunikaciju s ljudima.

Ove godine svoju praksu u AD Plastiku odradila je Bojana Đebro, studentica prve godine diplomskog studija Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, smjer cestovni promet, koja se na projekt Iskustvo zlata vrijedi prijavila prvenstveno jer smatra da je riječ o izvrsnoj prilici za stjecanje znanja i izvan matično fakulteta i klasičnog obrazovnog sustava. Za Bojanu u AD Plastiku imaju samo riječi hvale te je Drezga Janković naglasila kako su kolege iz logistike bili vrlo zadovoljni suradnjom, dodavši da se vrlo dobro uklopila u kolektiv. "Vrlo je pozitivna osoba, željna učenja i usvajanja novih znanja, vrlo brzo je savladala rutinske poslove i samostalnim obavljanjem tih poslova pomogla kolegama iz odjela Logistike u izvršenju dnevnih zadataka i poštivanju njihovih rokova", poručila je.

Obavljenom praksom zadovoljna je i Bojana koja je zahvalna na prilici da nadogradi vlastita znanja i vještine. Najveći dio prakse provela je u službi Interne logistike radne jedinice Zagreb gdje se upoznala s organizacijom sektora, ključnih poslova i metoda rada, a nakon čega su je kolege uputili u konkretnije poslove koje obavljaju u Internoj logistici. "Postanete svjesni da osim onoga što naučite na fakultetu, morate još poprilično i k tome svakodnevno raditi na sebi, razvijati vlastite vještine i komunikaciju s ljudima. Konkretno, u AD Plastiku i tijekom prakse sam uz pomoć mentora pomagala u izradi layouta skladišta.

Usto, dobivala sam i različite zadatke što je omogućilo da se uključim u svakodnevnu rutinu posla. Svakodnevno se obilazilo sve pogone te se tako nadgledala proizvodnja, doprema i otprema autodijelova. Radna okolina bila je i više no ugodna. Svi zaposlenici bili su jako ljubazni prema meni te su mi pokušali prenijeti što više svoga znanja i veliko im hvala na tome.  Iskustvo zlata vrijedi mi je dalo uvid u to kako bi moj posao u budućnosti mogao izgledati, koliko je rada i truda potrebno uložiti kako bi jednog dana bio dio tako uspješnog radnog tima", otkrila je Bojana Đebro Poslovnom dnevniku. Osvrnula se i na općenito stanje po pitanju zapošljavanja u Hrvatskoj, za koje kaže da najveću prepreku boljem stanju predstavlja upravo nedostatak praktičnih znanja kod mladih. 

Važno je iskoristiti priliku
"Za vrijeme studiranja takve vještine mladi najčešće niti ne mogu steći, a one se onda kasnije pri zapošljavanju traže. Razlog tome su uglavnom obavezna predavanja koja moramo pohađati zbog čega je poprilično teško kombinirati posao i fakultet. Stoga, više nego korisnim smatram odrađivanje stručne prakse i usvajanje što više moguće znanja u situacijama kad za to imamo priliku", zaključila je Đebro. I mimo sudjelovanja u Iskustvo zlata vrijedi, AD Plastik svojim djelovanjem nastoji poticati razvoj socijalno osjetljivog okruženja i na širem gospodarskom planu. Iz tvrtke ističu kako su već započeli suradnju sa sveučilištima u cilju edukacije, stjecanja stručnih praksi i zapošljavanja mladih kadrova.

Također, kažu i da sudjelovanjem na stručnim i gospodarskim konferencija i okruglih stolova nastoje promovirati automobilsku industriju, ali ujedno i ukazati na probleme i rješenja izvoznika i gospodarstvenika u okruženjima u kojima posluju. "Kako bi uopće sudjelovali u nabavnom lancu automobilske industrije, zadovoljavanje iznimno visokih standarda kvalitete, očuvanja okoliša i održivog poslovanja osnovni su preduvjeti za ostvarivanje suradnje u automotiv svijetu. Kontinuirano radimo na unaprjeđenju razvoja i kvalitete svojih proizvoda, značajne resurse ulažemo u istraživanje i razvoj kako bi bili ukorak s konkurencijom i udovoljili zahtjevima tržišta na kojem poslujemo.

Među visokim prioritetima u poslovanju naše kompanije je i izgradnja partnerskih odnosa s kupcima, što uključuje sudjelovanje u svim fazama stvaranja novih projekata. U proteklom periodu sustavno smo radili na poboljšanju interne komunikacije, edukaciji zaposlenika, uspostavljanju kvalitetnog sustava nagrađivanja i motivaciji. Ulaganje u naše zaposlenike i njihova stručna znanja, prepoznavanje i nagrađivanje njihovog truda i rada, informiranost, motiviranost, zdravlje i sigurnost jako su važne komponente našeg rada", poručila je na kraju  Megi Drezga Janković.

Komentirajte prvi

New Report

Close