Bill Gates ponovno najbogatiji na svijetu: Jedan je glavni razlog, a nema veze s njim

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2019. u 11:59
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Sada vrijedi 110 milijardi dolara, čime je pretekao po bogatstvu Jeffa Bezosa i skinuo ga s trona.

Bill Gates prestao je raditi u Microsoftu puno radno vrijeme 2008. godine i odstupio s mjesta predsjednika 2014. godine. Tijekom skoro dva desetljeća, Gates je svoj fokus preusmjerio s osobnih računala na filantropiju. Unatoč tome što je olakšao svoj posao u Microsoftu i postao predan u davanju novca, Bill Gates ponovno je najbogatija osoba na svijetu.

Od 16. studenog, Gates ima neto vrijednost od 110 milijardi dolara, prema Bloombergu

Gates je za dlaku premašio bogatstvo šefa  Amazona Jeffa Bezosa, koji vrijedi 109 milijardi dolara. 

Od 2008., Gatesa su uspijevali po bogatstvu prestići milijarderi i poslovni ljudi poput Bezosa, investitora Warrena Buffetta i meksičkog poslovnog magnata Carlosa Slima.

Gates je prodao oko 35 milijardi dionica za financiranje fondacije ‘Bill and Melinda Gates’, no još uvijek posjeduje ogromnu količinu Microsoftovih dionica. Tvrtka je nedavno dobila na vrijednosti i zbog ugovora s Pentagonom od 10 milijardi dolara. 

Cijena dionice 22. lipnja bila je 136 dolara, a sada iznosi skoro 150 dolara.

Neto vrijednost Bezosa u posljednjih je nekoliko mjeseci je padala zbog slabijih rezultata Amazona i zbog razvoda od supruge kojoj je pripalo oko 35 milijardi dolara udjela tvrtke.

Prvi put je Gates proglašen najbogatijom osobom na svijetu 1995. godine – kada je imao neto vrijednost od 12,9 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close