Alkohol u trudnoći povezan sa smrću novorođenčadi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 14:27
Guliver/Thinkstock

‘Rezultati ovog istraživanja pokazuju da uzimanje alkohola u trudnoći povećava rizik iznenadne dojenačke smrti kroz izravno djelovanje alkohola na fetus.’

Svaka šesta iznenadna dojenačka smrt može biti povezana s konzumiranjem većih količina alkohola tijekom trudnoće ili nakon poroda, pokazalo je australsko istraživanje po kojem je rizik iznenadne dojenačke smrti sedam puta veći za bebe čije majke konzumiraju veće količine alkohola tijekom trudnoće u odnose na majke koje ne piju. Prema radu objavljenom u časopisu Pediatrics, iznenadne dojenačke smrti mogu biti rezultat izloženosti beba alkoholu tijekom trudnoće te nesigurnih ili opasnih uvjeta za život djeteta u njihovoj prvoj godini zbog nemarnog ponašanja majki koje piju.

"Rezultati ovog istraživanja pokazuju da uzimanje alkohola u trudnoći povećava rizik iznenadne dojenačke smrti kroz izravno djelovanje alkohola na fetus i neizravno kroz faktore rizika u okolišu", napisali su znanstvenici prevođeni Colleen O'Leary sa sveučilišta Curtin u Perthu. Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti definira sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS) kao smrt djeteta u prvoj godini života bez jasnog uzroka. U SAD-u godišnje iznenada umre 4.500 djece u dobi do godinu dana. Ranija su istraživanja povezivala SIDS s pušenjem roditelja i nesigurnim okruženjem ali se nisu bavila utjecajem alkohola.

U okviru istraživanja proučeno je gotovo 78 tisuća žena koje su rodile između 1983. i 2005. godine te su posebno analizirani slučajevi žena čija su djeca umrla od SIDS-a. U skupini od 21,8 tisuća žena koje su konzumirale alkohol bilo je 171 slučajeva SIDS-a, dok je među 56 tisuća žena koje nisu pile bilo slučajeva 132 SIDS-a. Iz toga proizlazi da je rizik SIDS-a za djecu čije majke u trudnoći piju veće količine alkohola sedmerostruko veći. Znanstvenici su utvrdili i da su bebe imale devet puta veći rizik od SIDS-a do prve godine života ako su u tom razdoblju njihove majke konzumirale alkohol. Prema istom istraživanju opijanje tijekom trudnoće udvostručuje i rizik smrti novorođenčeta od drugih razloga koji nisu povezani sa SIDS-om. Ranija istraživanja pokazala su da izloženost fetusa alkoholu dovodi do poremećaja razvoja moždanog debla koji može dovesti do problema s disanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close